Možda malo neočekivano, kongres je održan prošlog vikenda, u sremskom selu Hrtkovci, u kome je pre 27 godina Šešelj održao skup na kome su pročitana imena nepodobnih Hrvata, kojima je preporučeno da napuste svoje domove. Većina je to ubrzo i učinila, pa su Hrtkovci postali sinonim za proterivanje vojvođanskih Hrvata. Ratovi su davno završeni. Većinu u Hrtkovcima odavno čine Srbi iseljeni iz Hrvatske. Nešto Hrvata je ostalo. Nakon godina napetosti, meštani ovog sela, kako tvrde obe strane, žive u dosta dobrim odnosima.

Hrtkovci bi možda bili i zaboravljeni da nije radikala. Haški tribunal je prošlog aprila Šešelja u drugostepenom postupku osudio na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilnog premeštanja Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine. Bio je to mig za srpske radikale da se, po onoj poznatoj „zločinci se vraćaju na mesto zločina“, vrate u Hrtkovce. Prošle godine su najavili skup za 6. maj, na 26-godišnjicu svog mitinga. Nije im dozvoljeno da uđu u Hrtkovce, pa su se okupili u obližnjem selu Jarak. Ove godine su malo poranili i kongres održali 4. maja.

Da bi izbegli moguće probleme sa zabranom skupova, Šešelj je prošle godine kupio kuću u Hrtkovcima. Kongres je održan u dvorištu, pod šatorom, vidno označene Šešeljeve kuće. Dobili smo tako prošlog vikenda dva opoziciona skupa pod šatorima. U Hrtkovcima – radikale, vlastima očigledno drage opozicionare, a u Beogradu ispred zgrade Predsedništva mrske „fašiste“.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratska partija i Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina tražile su zabranu SRS skupa u Hrtkovcima. Nadležni nisu reagovali. Da li samo zbog toga što je skup bio na privatnom imanju? Skup u Hrtkovcima je osudio zvanični Zagreb. Za predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović „poražavajuće je što Srbija u 2019. dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine“.

Zvanični Beograd je oćutao skup radikala u Hrtkovcima. Ćutanje je uglavnom znak odobravanja, što je u ovom slučaju opasno i kontraproduktivno za samu Srbiju. Ko ćuti na radikalski skup u Hrtkovcima i Šešeljeve huškačke poruke, ne sme da se javlja ni kada se u Hrvatskoj ili BiH dese neki incidenti protiv Srba. Ko dozvoljava da haški osuđenik sedi kao poslanik u Skupštini Srbije, teško da može da vodi politiku pomirenja.

Povezani tekstovi