Nakon prošlogodišnjih medijskih ispovedanja da homoseksualci svoju seksualnost treba da ispoljavaju isključivo između četiri zida, a onda suza pred TV kamerama zbog nasilja i uništavanja Beograda tokom održavanja Parade ponosa, koje su organizovale i sprovele ekstremističke grupe, gradonačelnik naše metropole Dragan Đilas odlučio je ovih dana da iskoristi svoj autoritet (po ko zna koji put), da lupi šakom o sto i kaže da nikada neće podržati bilo koju manifestaciju koja može da ugrozi bezbednost Beograđana.

 Da nije tu Đilas malo pobrkao lončiće? Pa, bezbednost ugrožavaju oni koji pale ambasade, izazivaju tuče na sportskim stadionima, pozivaju na nerede zbog hapšenja zločinaca, demonstriraju protiv evropskog puta Srbije (za koji se gradonačelnik zalaže). Da li su to možda gejevi?

U izveštajima MUP Srbije ne postoji nijedan zabeležen slučaj da su homoseksualac ili lezbejka napali, fizički i verbalno, nekog heteroseksualca. Da li su prošle godine predstavnici seksualnih manjina ili oni koji ih podržavaju napravili bilo kakav incident? Vratimo se za deceniju, setimo se 2001, kada je Vlada Srbije pod upravom Zorana Đinđića dozvolila održavanje Parade, ko je i tada koga prebijao? Homoseksualci sportske huligane, ili ovi drugi i njih i policiju? Zašto gradonačelnik tako olako menja teze?

Bezbednost Beograđana… Sada i Dačić hoće da zaštiti policiju. Valjda zna da je brani od lažnih rodoljuba i istinskih huligana, a ne od homoseksualaca? Kaže da zvaničnici u Srbiji treba da se odluče… Šta ima oni da se odlučuju? Ustav i zakoni su jasni – svako ima pravo na slobodu okupljanja i izražavanja mišljenja ako ne poziva na nasilje i/ili nasilnu promenu ustavnog uređenja. Dakle, dozvoliti Paradu ponosa, zabraniti skupove koji žele da je nasilno onemoguće. Sve drugo bilo bi kršenje Ustava. Zanima li Đilasa i Dačića Ustav, ili će kršenje ljudskih prava i najvišeg pravnog akta pokušati da zamaskiraju floskulama o bezbednosti? Ako im je već toliko stalo do fizičkog integriteta prosečnog građanina, i jedan i drugi trebalo bi da povedu mnogo više računa o nasilju na sportskim i muzičkim manifestacijama. Beer fest je samo poslednji primer, i jedan od najdrastičnijih. Ko je za to odgovoran?

Dragan Marković Palma po starom. Kaže da je beogradski Prajd „bruka“, a u svojoj (bukvalno – njegovoj) Jagodini hoće da organizuje paradu ponosa – šetnju mladih u narodnim nošnjama, u skladu s „tradicijom i pravoslavljem“. Palmi, Đilasu i Dačiću počeo je da tercira URS (G17 plus razni), kao i uvek s dobrim njuhom za popularne teme i demagoške stavove.

Istraživanja javnog mnjenja pravljena prošle jeseni pokazala su da političarima „raste rejting“ među biračima kada izađu u javnost s homofobnom retorikom. To se desilo upravo Đilasu i Palmi pred prošlogodišnju Paradu ponosa. Pa, kao da kažu, hajdemo opet tako. Predizborna demagogija umesto modernizacije (koja se, pogotovo u slučaju Beograda, ne sme svoditi samo na urbanizam). Mada, verovatno će Prajda ipak biti krajem septembra. Jer – zabrana se Briselu nimalo ne bi svidela. Ako nećemo zbog nas samih, onda ćemo zbog Jevrope.