Istina, on se još zove zaštitnik građana, ali je ipak javno ustao u odbranu „graditelja“ koji su čitave komplekse, višespratnice i nadogradnje napravili bez potrebnih papira. Inače, gradnja bez građevinske dozvole je krivično delo za koje bi se moglo robijati i do osam godina, mada još nema primera da je neki sud takvu meru izrekao.

Tim investitorima poslednjih meseci, kada su radove skoro priveli kraju, „za vrat“ skaču ne samo razne inspekcije, koje stavljaju neke žute trake i zatvaraju gradilišta, nego je život pokušao da im zagorča i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, koji je već najavljivao oštriju borbu protiv nelegalne gradnje, inače najrasprostranjenije upravo u prestonici.

On je pod pritiskom tragedije koja se pre nekoliko dana dogodila nakon urušavanja zida i to na legalnom gradilištu, najavio vanrednu kontrolu na svim lokacijama gde se radi. Ranije je tvrdio da se u glavnom gradu nelegalno gradi na više od hiljadu mesta i da bez papira niče više od 200.000 kvadrata. Zato je zatražio od Javnobeležničke komore Srbije da notari više ne overavaju kupoprodajne ugovore o prometu nekretnina ako za izgradnju objekta investitoru nije bila izdata građevinska dozvola, pa čak ako su u procesu ozakonjenja, dok se taj postupak ne okonča. Zaključio je i da su prekršili zakon notari koji su do sada overavali ugovore o prodaji stanova koji nisu u legalnim zgradama. „Bespravna gradnja je krivično delo. A overavanje nečega proisteklog iz toga je takođe krivično delo jer javni beležnici zloupotrebljavaju službeni položaj, odnosno nesavesno rade u službi. Korišćenjem službenog položaja pribavljaju imovinsku korist, nanose štetu gradu i lokalnim samoupravama“, argumentovao je Vesić svoju inicijativu.

E, to bi već bio ozbiljan udarac divljim građevinarima, jer zašto rade ako ne mogu da prodaju. U pomoć im je, međutim, priskočio zaštitnik građana, Zoran Pašalić, koji je, ne zna se čime podstaknut, odmah sutradan nakon Vesićeve najave prosledio saopštenje u kome tvrdi da „nedostatak građevinske ili upotrebne dozvola ne predstavlja prepreku za zaključenje i overu ugovora o prodaji nepokretnosti“.

Pašalić se pozvao na Zakon o prometu nepokretnosti i još pozvao građane (ili možda investitore?) da mu se obrate ukoliko imaju problema sa beležnikom oko overe ugovora. Vesić se, kao i resorna ministarka Zorana Mihajlović, poziva na Zakon o planiranju i izgradnji. Ima li zaključka? Pa, nema. Ne možemo da znamo da li su tako oprečne poruke iz vrha vlasti samo retorika kojom se prikriva potpuna anarhija u sistemu, ili su oni ljudi iz senke s početka teksta mnogo moćniji nego što nam se to čini.