Suđenje Simonoviću, koji u potpunosti negira da je to učinio, iako su trojica ostalih optuženih delimično priznala krivicu, je u toku, pa ostaje da se vidi kakav će ishod biti ovog slučaja koji je, pre svih, nas novinare/ke, vratio u mračne devedesete i podsetio nas da zbog borbe za istinu možemo da ostanemo bez imovine, pa i bez glave.

Novinari koji kritički pišu o aktuelnoj vlasti, koji hrabro u javnost iznose istinu o ogromnoj korupciji i kriminalu koji su zavladali ovom nesretnom zemljom, svakodnevno se suočavaju sa pretnjama, napadima, što verbalnim preko društvenih mreža i provladinih tabloida, što fizički – obijanjem stanova i automobila, paljenjem kuća… I tako već nekoliko godina, otkako je kormilo preuzeo „bivši“ radikal Aleksandar Vučić sa svojom bratijom.

Naravno, nije to slučaj samo sa objektivnim medijima, već sa svima koji se usude da ukažu na pravo stanje stvari u Srbiji – a to je beznađe, bahatost, bezvrednost i duboko siromaštvo. Ali šta vredi kada je Vučić sa svojim saborcima preuzeo veliku većinu medija, odakle diktira jednu izvrnutu i lažnu sliku o stabilnoj, prosperitetnoj i bogatoj Srbiji. Većina građana, nažalost, upija te laži godinama i na kraju je u to i počela da veruje. Na one koji u te laži ne veruju, organizovan je sistematski lov Vučićevog režima.

Pre nekoliko dana tzv. medijski analitičar Ištvan Kaić je u tekstu na svom blogu koji su preneli sajtovi Informera, Pinka, Večernjih novosti i Srpskog telegrafa na najgrublji način uvredio i oklevetao novinarku Danasa Snežanu Čongradin, kao i mnoge druge kolege iz slobodnih medija nazivajući ih narkomanima i alkoholičarima. Naravno da ga niko iz vlasti nije osudio, jer je upravo Vučićeva družina najodgovornija za ovo nesnosno stanje u medijima.

Da se vratimo na Simonovića, čoveka koji i sam pripada aktuelnoj vlasti, nećete videti po provladinim medijima, iako je optužen za gnusno krivično delo. Ali ćete zato u istim tim medijima čitati najgore psovke, jezive pretnje na račun nekoliko nezavisnih medija. Osim Vučića, za sve ovo treba okriviti međunarodnu zajednicu, koja žmuri na nesnosne uslove rada pojedinih listova i televizija u Srbiji. Šta li im je obećao za to žmurenje?

Povezani tekstovi