105 od 5 miliona: Savet i Senat da zaštite rektorku i studente od napada sa najviših državnih pozicija 1Blokada Rektorata Foto: Beta/Anđela Vučićević (Arhiva)

Pokretači inicijative „105 od 5 miliona“, profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, oglasili su se otvorenim pismom povodom, kako su naveli, napada vršilaca vlasti na rektorku Ivanku Popović i studente UB u protestu, navodeći da i rektorki i studentima pružaju bezrezervnu podršku u nalaženju kompromisnog rešenja.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

Današnjim osudama Rektorke Ivanke Popović od strane premijerke Srbije i pripadnika vladajuće partije Univerzitet u Beogradu našao se po ko zna koji put u svojoj istoriji na udaru vlasti. I to nije slučajno: vrh  vlasti Republike Srbije je u više navrata tokom poslednjih nekoliko meseci izjavio da prezire slobodomisleće ljude i vršio otvoreni progon istaknutih profesora.

Jučerašnjim izjavama vlast je pokazala da ne razume prirodu akademske zajednice, njene zakonske procedure i dobre običaje. Univerzitet u Beogradu je nezamisliv bez jedinstva studenata i njihovih profesora. Iako se u javnosti to često ne vidi, u teškim trenucima su se studenti i profesori uvek držali zajedno u odnosu na spoljašnje pretnje i pritiske. Borba za akademske slobode je ujedno i borba za uspostavljanje demokratskog društva i suprotstavljanje svakom vidu autokratije i totalitarizma.

U konstruktivnim razgovorima Rektorke Ivanke Popović i studenata UB povodom osporavane doktorske disertacije Siniše Malog, vidljivo je zajedničko nastojanje da se do kraja sprovedu započete akademske procedure, kao i da se zaštite univerzalne vrednosti koje treba da budu zaštitni znak našeg Univerziteta. Ove vrednosti – znanje, integritet, dostojanstvo i akademska čestitost – neprekidno su na udaru predstavnika vlasti. Time nam vlast poručuje da je za nju autonomija Univerziteta samo deklarativna, a zapravo predstavlja ozbiljnu smetnju nastojanjima da se uspostavi potpuna kontrola nad državom i društvom.

Pružamo bezrezervnu podršku našoj Rektorki i našim studentima u nalaženju kompromisnog rešenja koje bi ujedno bilo i jasan dokaz ovoj vlasti da i dalje postoje institucije koje poseduju kapacitet i integritet da vlastite probleme rešavaju bez njenih štetnih intervencija. Pozdravljamo napore koje ulažu Rektorka i studenti za koje verujemo da će dovesti do deblokade Rektorata i ubrzanja procedure za donošenje konačne odluke o osporenoj doktorskoj disertaciji Siniše Malog. Pozivamo Savet i Senat UB da zaštite Rektorku i studente u protestu od najskorijih besprizornih napada sa najviših državnih pozicija.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “105 od 5 miliona: Savet i Senat da zaštite rektorku i studente od napada sa najviših državnih pozicija”

  1. mora se shvatiti da je fakultet drzavni ane privatni i da drzava placa sve prema tome drzava odlucuje onjemu ane stranacki funkcioneri

  2. Zar vi mislite da će ptogrsori FON, Pravnog i Ekonomskog da rizikuju svoja mesečna primanje od 4000 evra zbog doktorata Siniše Malog?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.