Svetski dan šuma obeležava se 21. marta 1Foto: Pixabay/Coltsfan

Kako bi svi zajednički doprineli povećanju pošumljenosti Srbije i obnavljanju šumskih ekosistema koji su od neprocenjivog značaja za sveukupni život i zdravlje na Planeti.

– Svedoci smo klimatskih promena i posledica degradacije životne sredine i narušavanja ravnoteže u prirodi, koja se neumitno surovo odražava i na život čoveka, narušavajući kvalitet uslova života i zdravlja ljudi.

Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet. Njihovo preterano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje  zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Šume su stabilizator klime sa velikim uticajem na stabilnost svih ekosistema, u najvećoj meri utiču na prečišćavanje vazduha od prašine, drugih čestica i gasova koji dospevaju u atmosferu, utiču na vodni resurs, kvalitet zemljišta, a zahvaljujući svojoj zaštitnoj funkciji sprečavaju eroziju, klizišta i zabarivanje zemljišta. Šuma je stanište brojnim vrstama biljaka i životinja, čiji opstanak i razvoj u značajnoj meri upravo zavisi od očuvanja šume.

Ministarstvo zaštite životne sredine, sagledavajući značaj šuma za unapređenje životne sredine i zaštitu prirode, predano podržava realizaciju projekata pošumljavanja u Srbiji, i pokreće pošumljavanja u regionalnim i međunarodnim okvirima, ukazujući da je ono najjednostavnija, najjeftinija i najefikasnija mera za poboljšanje stanja životne sredine, ublažavanje posledica klimatskih promena i protiv smanjenja biološke raznovrsnosti.

Ministarstvo je do sada uložilo preko sto pedeset miliona dinara u pošumljavanje, i zajedno sa lokalnim samoupravama pošumilo preko 280 hektara teritorije širom Srbije. I za ovu godinu Ministarstvo je budžetom opredelilo 41.000.000,00 dinara u ove svrhe, za realizaciju 11 projekata u deset jedinica lokalne samouprave koji se odnose na pošumljavanje zemljišta čija površina iznosi oko 50 hektara.

Svetski dan šuma značajan je međunarodni ekološki datum koji su ustanovile Ujedinjene nacije 2012. godine, kako bi osnažili globalnu svest o značaju šuma, njihovog očuvanja i održivog korišćenja. Ovogodišnje obeležavanje posvećeno je biodiverzitetu šuma, koji je previše dragocen da bismo ga izgubili, ukazujući na značaj šuma za očuvanje broja vrsta.

Aktuelna situacija nastala usled pandemije koronavirusa COVID 19 upravo nas podseća koliko je značajno očuvati zdrave ekološke sisteme i zdravu životnu sredinu. Današnji svet više nego ikada pokazuje da je Planeta jedan dom za sve, i da je do čoveka da ga svojim ponašanjem i akcijom sačuva.

Upravo zbog toga, Ministarstvo, zajedno sa EHIT fondacijom pokreće veliku akciju pošumljavanja u Srbiji i regionu, sa željom da se borba protiv klimatskih promena efikasno povede, upravo, pošumljavanjem Planete jer ukoliko svi zajedno u narednih deset godina pošumimo milijardu hektara slobodnih površina na Planeti, ima nade. Ukoliko se to ne učini, bez sumnje ugrožavamo budućnost naše Planete, biodiverziteta, naše civilizacije i naše dece. Na to nemamo pravo., navode iz Ministarstva.

 

close
Svetski dan šuma obeležava se 21. marta 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.