"Nešto ovde nije kako treba": Iz Društva arhitekata Novog Sada upozoravaju da je građevinska dozvola izdata za rekonstrukciju, a ne rušenje Parohijskog doma 1Foto: DaNS

Naslov na gradilišnoj tabli gde stoji da se Parohijski dom ruši u saglasnosti je sa projektnom dokumentacijom koja je dostupna, ali nije u saglasnosti sa građevinskom dozvolom u kojoj piše da se ona izdaje za potrebe “rekonstrukcije i dogradnje zgrade Srpske pravoslavne crkve“, kažu iz Društva arhitekata Novog Sada.

– Nažalost, skoro redovno nas iznenade vesti o rušenju nekog od starih objekata u centru grada, i vest saznajemo sa postavljenih građevinskih tabli koje nam daju osnovne informacije o planiranim radovima. Naslov kao ovaj: “Rušenje objekta Srpske pravoslavne crkvene opštine u Novom Sadu” zaista zaprepašćava svakog prolaznika, a posebno stručnjake i dugogodišnje učesnike u poslovima ove vrste. Kako se objekat rekonstruiše i dograđuje, ako se projektom predviđa rušenje celog objekta, osim ulične fasade? Kako se planira privođenje namene tavanskog prostora, ako se zgrada kompletno ruši – saopštavaju iz DaNS-a.

Nešto ovde ističu, nije kako treba, ali time bi se trebala baviti građevinska inspekcija i ostale nadležne institucije.

Ono što njih sve više zabrinjava jeste nastajanje jednog novog trenda nalaženja opravdanja za rušenje celog objekta, umesto pronalaženja svih mogućih rešenja, kako bi se on sačuvao i održao u svom izvornom obliku i lepoti.

"Nešto ovde nije kako treba": Iz Društva arhitekata Novog Sada upozoravaju da je građevinska dozvola izdata za rekonstrukciju, a ne rušenje Parohijskog doma 2
Foto: DaNS

„Znamo svi vrlo dobro da se u Evropi čuvaju i štite objekti unutar starog gradskoj jezgra, koji su stari i nekoliko stotina godina, a kod nas se uvek pronađe razlog da se taj postupak zaobiće, objekat sruši, i napravi novo zdanje, koje više ničim neće odražavati duh starih vremena“, nastavljaju iz ovog strukovnog udruženja.

U opisima iz projekta o stanju objekta se kaže da: “Postojeća zgrada je u jako lošem stanju, pruski svodovi koji čine plafonsku konstrukciju podruma su trošni sa nizom karakterističnih pukotina, ostali zidovi po etažama su sa vidljim pukotinama, na plafonima se takođe uočavaju prsline”. Kako navode iz DaNS-a, ovo bi mogao biti opis stanja većine starih objekata u užem gradskom jezgru.

– Mi kao strukovna organizacija arhitekata, izražavamo bojazan da ovaj slučaj ne postane presedan koji će se koristiti kao izgovor za rušenje starih, vrednih i lepih, ali dotrajalih objekata. To bi otvorilo vrata za kompletno rušenje starog jezgra grada, pod plaštom čuvanja fasada. Podsećamo, šta je fasada bez ostatka objekta? Istorijski objekti su integralno vredni u svojoj celini i unutrašnjosti, a ne samo u fasadnoj spoljašnjosti – zaključili su iz DaNS-a.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari