APV: Rušenje Parohijskog doma u Novom Sadu je nedopustivo, gradske institucije sramotno ćute 1Foto: Parohijski dom

Akcija progresivne Vojvodine (APV) osuđuje ponašanje gradske vlasti i nadležnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i člana gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, koji „nisu ništa učinili da zaštite i spreče“ planirano rušenje jedne od najstarijih zgrada u Novom Sadu u Ulici Nikole Pašića 4, poznate kao Parohijski dom, izgrađene još početkom 19. veka.

– Potpuno je logično i normalno da lokalna vlast bilo kog evropskog grada koji se ponosi svojom kulturom i tradicijom čini sve što je u njenoj moći da sačuva građevine značajne za istoriju grada. U Novom Sadu, gradu koji je doskora nosio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture to, nažalost, nije slučaj. Gradska vlast Novog Sada dopustila je rušenje građevine u samom gradskom jezgru, koja se naslanja na spomenike kulture Platoneum i Sabornu crkvu, a i sama predstavlja jednu od malobrojnih građevina koje su preživele bombardovanje Novog Sada 1848. godine i koje nas podsećaju svojim postojanjem na period njegove daleke istorije – navodi se u saopštenju APV-a.

Oni naglašavaju da je „u pitanju čin bez presedana i u suprotnosti s propisima i standardima i planovima o zaštiti kulturnog nasleđa“ i dodaju da u prilog tome govori činjenica da je „obrazloženje za odluku o rušenju donela nenadležna ustanova – Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture (navodno zbog sporadičnih pukotina i naprslina na fasadama zgrade), umesto gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je po zakonu i statutu grada zadužen za to“.

– Uvidom u plan nove zgrade na mestu postojećeg Parohijskog doma, koji podrazumeva „dogradnju zgrade i privođenje tavanskog prostora u stambeni“, potpuno je jasno da je namera investitora (Srpske pravoslavne crkve) da po svaku cenu dođe do novog, većeg poslovnog prostora. Gradska vlast im je u tome svojim nečinjenjem svesrdno pomogla – smatra APV.

Kako podsećaju, gradska vlast se hvali planovima za proširenje pešačke zone, koja navodno treba da afirmiše kulturno nasleđe Almaškog kraja, i postavlja makete koje treba da dočaraju njegov bajkoviti izgled, a realnost je da se na samo 50 metara od te lokacije bespotrebno ruši jedna od najstarijih zgrada u Novom Sadu, da je staro gradsko jezgro zaštićeno zakonom u izuzetno lošem stanju, prepuno građevina kojima su napukle fasade, a zbog bezbednosti pešacima je zabranjeno kretanje u njihovoj blizini.

Akcija progresivne Vojvodine poručuje da su predstojeći lokalni izbori „prilika su da sačuvamo Novi Sad koji svaki dan sve više propada pod vlašću Srpske napredne stranke, da stanemo na put svakodnevnom uništavanju kulturnih i civilizacijskih vrednosti u našem gradu i našoj Vojvodini“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari