Društvo arhitekata Novog Sada: Nadležni moraju da ispitaju da li je Katedrala napukla zbog izgradnje podzemne garaže (FOTO) 1Foto: DaNS

Prilikom obilaska jednog od najznačajnih objekata u centru Novog Sada, rimokatoličke Crkve imena Marijinog, uočene su pukotine i oštećenja na delovima lučne konstrukcije tavanice, koja se dalje pružaju preko vertikalnih zidova, sve do vitražnih prozora, saopštavaju iz Društva arhitekata Novog Sada.

Prva katolička crkva u Novom Sadu potiče sa početka 18. veka koja je srušena i na njenom mestu, po nacrtima arhitekte Georga Molnara, 1893. godine je započeta izgradnja nove crkve, danas poznate kao „Katedrala“.

U današnjem obliku je prepoznajemo sa elementima fasade koja je urađena od žute fasadne cigle, prozorima ukrašenim peštanskim vitražima, a sam krov je pokriven Žolnai keramikom.

„Ovom prilikom želimo da pozovemo nadležne institucije, građevinsku inspekciju i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, da obiđu objekat u kome već sada ima vidljivih oštećenja. Da sačine Izveštaj o oštećenjima i predlože mere sanacije i sprečavanje daljeg propadanja objekta. Pogledom na spoljašnjost crkve i elemente fasade, takođe se može videti da postoje elementi koji su oštećeni, polomljeni, dotrajali, neodržavani. Posebno je horizontalni venac ispod vitražnih prozora, po obodu celog objekta, značajno oštećen i dalje propada“, kažu iz DaNS-a.

Kao strukovno udruženje, postavljaju pitanje, da li su možda ova oštećenja na crkvi nastala kao posledica velikih radova na izgradnji podzemne garaže, koja je u neposrednoj blizini.

„Da li će ovaj simbol našeg grada i velelepno zdanje, Crkva imena Marijinog, uskoro doživeti svoju sanaciju i estetsku regeneraciju, ili će ostati da odoleva zubu vremena i ostalim spoljnim uticajima koji je oštećuju? Sigurno da zaslužuje da se prema njoj ophodimo, jednako odgovorno i stručno, kao i prema ostalim draguljima novosadske arhitekture i prošlosti“, zaključili su iz DaNS-a.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari