Adnađević (Petnica): Pitali smo se kako je uopšte moglo da dođe do seksualnog zlostavljanja 1Foto: Wikipedia/Ivana Madžarević

Predsednica Upravnog odbora Istraživačke stanice (IS) Petnica Tanja Adnađević izjavila je danas da se ceo Upravni odbor te stanice pita kako je moglo da se dogodi seksualno zlostavljanje u Petnici i da zahvaljuje devojkama koje su „imale hrabrosti da govore o toj temi koja se zanemaruje“.

„Nismo znali koliko to duboko ide. Pravimo nekoliko različitih dokumenata koji će se baviti načinima kako da se postave svi koji dodju u takvu situaciju, kome da se obrate, a, takođe, i zaposleni će prolaziti kroz proces edukacije kako pomoći učenicima ako se nadju u takvim okolnostima“, rekla je ona za Radio televiziju Vojvodine.

Adnađević je „zamolila“ devojke da „veruju Petnici“, jer nju ne čini jedan čovek već svih 40 zaposlenih koji se trude da Petnica bude funkcionalno mesto.

„Važno mi je da prenesem poruku da sve što radimo jesu koraci koje su preporučili stručnjaci. Ne znam kako će devojke reagovati, ali na nama je da sada uradimo kako nalaže struka i da probamo da prevazidjemo tu krizu poverenja“, naglasila je ona.

Upitana da li su se u Petnici prikrivale pritužbe o sekusalnom zlostavljanju zbog reputacije stanice, Adnadjević je rekla da na to pitanje treba da odgovore „bivši direktori“.

Takođe je rekla da je u utorak dotadašnji direktor IS Petnice Nikola Božić podneo ostavku „zarad očuvanja integriteta same stanice“, iako je imao podršku celog odbora da ostane na čelu Petnice.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ga u roku od 15 dana obavesti da li vodi registar osoba koje se bave vannastavnim obrazovanjem dece.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.