AKPA: Neprimerene izjave nakon suđenja Jutki 1Foto: AKPA (Arhiva)

Juče je odloženo ročište za glavni pretres u ovom slučaju pred Osnovnim sudom u Kruševcu jer je okrivljeni došao na suđenje bez branioca koji koriste godišnji odmor. Nakon što je sudija Aleksandar Kocić odlučio da se glavni pretres ne održi i zakazao ročište za sledeći mesec u javnosti su se mogli čuti insinuacije da je sud pod pritiskom izvršne vlasti, te da je reč o opstrukciji suđenja koju sud nije sprečio jer nemamo nezavisno pravosuđe, kao i komentar da mladi sudija “glumi stogoću” tako što je tražio od učesnika postupka da se predstave.

AKPA smatra da se navodnim ukazivanjem na pritiske na sud u ovom slučaju zapravo vrši pritisak na pravosuđe, te se pravni slučaj pokušava po svaku cenu provući kroz političku prizmu. Učesnici u postupku, pravni stučnjaci i, na posletku, sami mediji moraju biti svesni značaja javno izgovorene reči posebno kada komentarišu ili izveštavaju o osetljivim sučajevima, kakav je ovaj koji se vodi pred Osnovnim sudom u Kruševcu.

„Komentarisanje i izveštavanje u medijima sudskih postupka koji su u toku na način kojim se stvara utisak da je sud pod nečijim uticajem bez jasnih argumenata predstavlja neprimeren i nedozvoljen uticaj na sud. Time se kerira atmosfera nepoverenja u pravosuđe i stvara pretpostavka da je sud pod nečijim uticajem sa ciljem da se sud donoseći odluku ne rukovodi isključivo objektivnom ocenom utvrđenih činjenica, već pre svega dokazivanjem svoje nezavisnosti.Takvi pritisci su neprimereni ni kad dolaze od strane izvršne vlasti, niti od strane političke opozicije, učesnika u postpku, stručne javnosti, medija i dr. Javnost ima opravdan interes da prati konkretno suđenje, kao i da bude upoznata sa radnjama koje preduzima sud, pa i da ih komentariše, ali svakako u intresu javnosti, niti društva, nije stvaranje navijačke atmosfere u kome se suđenje predstavlja kao poligon za nadigravanje vlasti i opozicije“, ističu iz ovog kluba.

AKPA podseća javnost da je postupajućem sudiji predmet dodeljen u rad u julu mesecu ove godine, kao i da je sudija ovlašćen da upravlja postupkom na način koji smatra celishodnim, vodeći računa o pravima oštećenih i okrivljenih, i da ono što se naziva “glumljenje strogoće” nije hir sudije, već obaveza očuvanja autoriteta sudstva koja je u Srbiji na nedopustivo niskom niovu, u šta smo se svi mogli uveriti prateći jučerašnje izvštaje sa suđenja u Kruševcu.

Oni očekuju da Visoki savet sudstva na sledećoj sednici razmotri atmosferu u javnosti u vezi sa ovim slučajem i osudi svaki pokušaj uticaja na sudiju i sud.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.