Aktivisti bi razgovor sa vlastima samo na deponiji 1Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJČINOVIĆ

Javna obećanja zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, a kasnije i samog predsednika Republike Aleksandra Vučića da će Grad Beograd i odustati od odvoženja šuta u Baru Revu i da će pronaći novu lokaciju za odlaganje građevinskog otpada i pravljenje postrojenja za njegovu reciklažu, nisu bila razlog za preterano slavlje građana i njihovih udruženja, koji mesecima kampuju na Revi i sprečavaju kamione da dalje tu dolaze.

Ogromna šteta je već učinjena, kontaminirano je više od 20 hektara zemljišta i zatrpan veliki deo šume, pa će u narednim koracima cilj biti da se taj deo bare donekle vrati u pređašnje stanje.

– Želimo da verujemo vlastima da će održati obećanje da će prestati sa dovoženjem šuta na Revu, nadam se da su uvideli grešku koju su načinili kada su postavili divlju deponiju u Baru Reva. Zato se nadam i da će dobro razmotriti sledeću lokaciju na koju planiraju da postave deponiju šuta, kaže za Danas Ana DŽakić iz Udruženja Bela čaplja, koje je među organizatorima protesta građana protiv uništavanja ove prirodne oaze nadomak grada.

Kako navodi, pozivi za razgovore koje su najavili gradski čelnici sa predstavnicima građanskih udruženja, još nisu stigli.

– Spremni smo za razgovor, ali ćemo insistirati da se oni održe na samoj deponiji, jer smatramo da je to idealno mesto da se visi koliko je štete načinjeno. Tražićemo da se ovaj deo šume vrati u prvobitno stanje, ali je to teško izvodljivo i zahteva puno novca a smatramo da nije u redu trošiti tolike sume novca da bi kamioni sada taj šut vraćali i odvozili negde drugde. Šteta je učinjena, a mi ćemo pokušati da iz nje izvučemo najviše što možemo, dodaje DŽakić.

Ona podseća da su građani podneli krivičnu prijavu protiv direktora JKP „Gradska čistoća“ ali i inicijativu Zavodu za zaštitu prirode da se Bara Reva proglasi zaštićenim dobrom, koju je potpisalo više od 130 udruženja.

– Mi ćemo ostati na Revi do daljnjeg, jer sada su ljudi čuli za Revu, vole da dođu u obilazak, da se upoznaju sa njenim lepotama. U narednom periodu ćemo tu organizovati dečije radionice, a tražićemo od arhitekata pejzažne arhitekture da urade idejno rešenje za neki park u budućnosti, pa je jedna od ideja da po dobijenom rešenju, svakog vikenda dolazimo i posadimo po neko drvo ili postavimo klupu, u zavisnosti šta bude trebalo da se radi, zaključuje DŽakić i dodaje da će udruženje zahtevati i da se uradi analiza zemljišta i otpada koji je tu ostao.

Inače, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, proteklih dana je u izjavama za medije potvrdio da je Grad odustao od izgradnje postrojenja za reciklažu na toj lokaciji, te da je dao nalog „Gradskoj čistoći“ da više ne dovozi kamione sa građevinskom otpadom u Revu. On je napomenuo i da je o tome razgovarao sa predsednikom Vučićem, koji je takođe potvrdio da će biti pronađena nova lokacija za deponovanje šuta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.