Ambasadori u Srbiji u združenoj akciji povodom Svetskog dana slobode medija (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je motor demokratije raznolikost mišljenja i slobodni pristup informacijama.

„Zato nam je potrebna jaka, slobodna i nezavisna štampa. Upravo ovih dana, kada se širom sveta borimo protiv pandemije, važno je da novinari imaju kritički odnos prema razlozima za uvođenje određenih mera, da istražuju njihovu pozadinu i da proverenim podacima raskrinkavaju lažne vesti i dezinformacije“, rekao je Šib. 

On je dodao i da se zbog toga Nemačka svugde u svetu zalaže za slobodu štampe.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri istakao je da se ne slaže uvek sa onim što se objavljuje ili emituje, ali da poštuje pravo novinara da rade svoj posao.

„Cenzura i kontrola medija od strane vlasti u bilo kojoj zemlji samo šteti narodu i otežava građanima da budu informisani kada odlučuju kako da se štite za vreme pandemije“, naveo je Godfri u video poruci.

On je rekao i da profesionalni novnari pomažu svima.

„Odgovorni novinari koji naporno rade da bi postavljali teška pitanja, nalazili pouzdane izvore i izveštavali o stvarima koje su bitne običnim ljudima, pomažu svima nama“, istakao je on.

Slobodni mediji, naveo je on, ne samo što pomažu da sačuvamo živote, već čuvaju i zdravlje demokratije.

„Zastanimo za trenutak da bismo im rekli „hvala“, što nam donose ključne i tačne informacije, posebno tokom ove krize zbog Kovida“, zaključio je Godfri.

Ambasada Norveške u Srbiji objavila je na svom Fejsbuk profilu da su svakom društvu potrebni visokokvalitetni, objektivni, nezavisni i odgovorni mediji koji mogu da nadziru vlast, pruže informacije od javnog značaja i doprinesu povećanju transparentnosti.

„Zato je Norveška, zajedno sa #EU i OSCE Mission to Serbia pomagala Vladi Srbije u razvoju nove medijske startegije, a nadamo se da će i akcioni plan za novu medijsku strategiju biti usvojen što je pre moguće“, poručio je ambasador Norveške, Jorn Jelstad.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud poručila je da su nezavisni mediji i slobodna razmena informacija neophodni za demokratsko društvo i odgovornost Vlade.

„Kao građanka želim da čitam objektivne informacije i spektar iskrenih mišljenja o tome šta se dešavam u mojoj zemlji“, istkla je ona.

Ona, takođe, ističe da isto tako želi da zna i šta se dešava ovde, u njenoj zemlji-domaćinu.

„Za sve nas je važno da novinari mogu slobodno da rade, istražuju i pišu reporaže i da pomažu u kontroli vlade, bez straha od pristisaka i zastrašivanja“, navela je Meklaud.

Krizne situacije sa korona virusom nas, kazala je, podseća koliko je važno da dobijamo tačne informacije.

Ambasador Francuske Žan Luji Falkoni rekao je da je u Srbiji upoznao mnoge posvećene novinare i da želi da povodom Svetskog dana slobode štampe zahvali svim novinarima u Srbiji čiji rad doprinosi većoj transparentnosti javnog života i da ih ohrabri da nastave sa takvim radom.

„Francuska podržava borbu za slobodu govora posebno tokom vanrednog stanja u cilju borbe sa pandemijom korona virusa i tokom predstojeće izborne trke u Srbiji“, poručio je Falkoni u video poruci koju je objavio na svom tviter profilu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Svetski dan slobode medija dan koji podseća da slobodna štampa ne predstavlja samo pouzdane i tačne vesti, već i stub demokratije i da je kvalitet demokratskog procesa povezan sa stanjem slobode izražavanja, kao i medijske slobode i pluralizma.

„Sloboda medija dolazi sa odgovornošću, da se izveštava nepristrasno i profesionalno, bez straha i naklonosti. Zato je izuzetno važno za sve zemlje, a posebno buduće članice EU da brane i promovišu slobodu medija“, poručio je Fabrici u video poruci na svom tviter nalogu.

On je rekao da EU čini sve da brani ovo osnovno pravo, podržava dobre zakone i prakse i da se bori protiv dezinformacija koje unose podele i nepoverenje u demokratiju.

„EU podržava medije da rade što bolje, posebno u ovim teškim vremenima kovida 19 kada nam je slobodna štampa potrebnija nego ikada. Zahvaljujem se novinarima na vrednom radu i posvećenosti i želim im sve najbolje za Svetski dan slobode medija“, poručio je Fabrici.

Ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam istakao je da se Belgija ove godine rangira na 12. mestu indeksa slobode medija.

„Mi smo ubeđeni da su profesionalni, slobodni i nezavisni mediji kamen temeljac svakog demokratskog društva. Sloboda medija doprinosi većoj odgovornosti i samim tim jača našu demokratiju“, poručio je on u video poruci.

Belgija, kazao je, snažno podržava ulogu slobodnih medija u Srbiji i Crnoj Gori.

„Napredak u ovoj oblasti je sastavni deo puta ka članstvu u Evropskoj uniji“, zaključio je Adam.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluhje naveo je da on ima jednostavnu poruku.

„Demokratsko društvo ne može da preživi bez slobodnog i nezavisnog novinarstva, zato što ono omogućava svakom građaninu i građanki da formira sopstveno mišljenje i da ga slobodno izrazi“, poručio je on.

Novinari, istakao je, treba da iznesu informacije na svetlost dana i omoguće vladama da pridobiju poverenje.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio povodom Svetskog dana slobode medija naglasio je značaj koji danas sloboda medija ima u demokratskim i pluralističkim društvima, posebno u vremenu kao što je pandemija virusa, kada su potrebne pouzdane i tačne informacije.

Tada je uloga profesionalnih medija još značajnija, naveo je Oricio u video poruci na tviteru.

Misija OEBS će nastaviti da podržava Srbiju, u partnerskom duhu, u jačanju medijskih sloboda i u implementaciji medijske strategije, i pomoći će građanima Srbije da budu informisani, sigurni i zdravi, naglasio je Oricio.

Oglasila se i Ambasade Švedske u Srbiji, koja je istakla da je pandemija Covid-19 postavila nove izazove za demokratiju i slobodu štampe.

„Da bi zaustavili pandemiju i zaustavili zarazu, zemlje širom sveta, preduzimaju mere koje su pre nekoliko meseci demokratiji bile potpuno strane. Šta to radi sa slobodom štampe? Koji su naši trendovi sada i šta možemo očekivati? I šta da se radi da bi se osigurala nacionalna i međunarodna sloboda štampe?“, pitaju se iz ove ambasade.

Ambasadorka Kanade Keti Čaba poruilaje da je Svetski dan slobode medija podsetnik na osnovnu i neophodnu ulogu slobodnih medija u zdravim demokratskim društvima.

„Solidarni smo sa novinarima Zapadnog Balkana i podržavamo evropsku budućnost regiona“, ukazala je ambasadorka Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.