Antić zatražio prekid linča predavača na FMK Zorana Ćirjakovića 1Čedomir Antić Foto: Medija centar

„Pozivam javnost u Srbiji, a posebno državne ustanove i političke stranke, da pažljivo pročitaju i analiziraju prepisku na društvenim mrežama zbog koje grupa aktivistkinja oštro napada Ćirjakovića i zahteva njegovu moralnu egzekuciju i sudski progon. Nedopustivo je da u jednoj demokratskoj i modernoj državi mnogi javno osudjuju Ćirjakovića samo na osnovu pisma protesta koje je potpisalo nekoliko osoba.

Grupa novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica obratila se javnosti pismom u kojem su navele da ih Ćirjaković duže vreme proganja i da su izložene njegovom nasilju na društvenim mrežama, kao i njegovim seksističkim uvredama. Pismo su potpisale novinarke Jovana Gligorijević i Snežana Čongradin, viša naučna saradnica Adriana Zaharijević, aktivistkinje Jelena Lalatović i Isidora Petrović i profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Antić je naveo da analiza pisanja Ćirjakovića i druge strane na društvenim mrežama pokazuje da je on kriv „zato što iznosi drugačije mišljenje i uvek strpljivo i dosledno odgovara na njihove uvrede“.

„Te uvrede i progon su – za razliku od besmislenih i iz konteksta izvadjenih navoda u pismu čiji je stvarni cilj da Ćirjaković bude otpušten sa posla, moralno diskvalifikovan i ako je moguće, zatvoren – stvarni. Progon Ćirjakovića je započeo još 2006. godine, kada je u NIN-u objavio biografiju Latinke Perović. Tada su ga osobe iz kruga njegovih današnjih progoniteljki napadale čak i zato što je navodni ‘psihijatrijski bolesnik'“, dodao je Antić.

Antić je naveo da posebno osuđuje odluku dekana Fakulteta za medije i komunikaciju Miška Šuvakovića da predavača koji radi na fakutetu na čijem je on čelu, osudi samo na osnovu navoda pisma koje je protiv njega upućeno.

„Takvo akademski nedostojno i građanski nemoralno držanje nismo videli još od ’70-tih godina prošlog veka i Brozovog progona profesora Beogradskog univerziteta. Zbunjen sam i mobingaškom, neukusnom i neinteligentnom podrškom linču Ćirjakovića koja je stigla iz Stranke (Pokreta) slobodnih građana i Partije slobode i pravde“, naveo je on.