Ateisti Srbije: Ministar Stefanović da se izvini zbog zloupotrebe vojske na sahrani patrijarha 1Foto: SPC / đakon Dragan S. Tanasijević

Udruženje Ateisti Srbije zatražilo je danas od ministra odbrane Nebojše Stefanovića da se izvini građanima zbog zloupotrebe vojske prilikom sahrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, jer je Vojska Srbije – vojska svih njenih građana, a ne samo pravoslavnih građana ili „lična garda prvosveštenika SPC-a“.

Ateisti Srbije su u saopštenju za javnost navelid a je na taj način grubo prekršen Ustav Srbije, koji kaže da je Srbija sekularna država, u kojoj su crkva i verske zajednice odvojene od države, kao i Zakon o Vojsci Srbije.

Oni su podsetili da je Garda, koja je napravila špalir prilikom odavanja počasti preminulom patrijarhu, namenjena za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.

Kao „bezočno kršenje principa sekularnosti“, Ateisti Srbije su ocenili saopštenje Ministarstva odbrane u kojem se navodi da se kroz sahranu patrijarha simbolično potvrdjuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije.

„Jedinstvo Vojske Srbije i SPC je nedopustivo i po Ustavu Republike Srbije (član 11), kao i po Zakonu o Vojsci Srbije (član 13)“, poručili su Ateisti Srbije.

Ateisti Srbije: Ministar Stefanović da se izvini zbog zloupotrebe vojske na sahrani patrijarha 2

Dodali su da je prisustvo državnih bezbednosnih organa bilo daleko potrebnije, zarad obezbeđenja poštovanja epidemioloških mera tokom mimohoda građana i potonjeg pričešćivanja istim priborom.

Dodali su da pripadnici Vojske Srbije mogu da prisustvuju obredima vezanim za poslednji ispraćaj patrijarha, ali ne u svojstvu profesionalnih vojnika.

Navodi se da, i kada je patrijarh preminuo, protivno zakonu, ali i ljudskom moralu, on dobija prednost nad preostalih više od hiljadu preminulih od kovida-19.

„Prekinite da nas ponižavate i delite na kaste privilegovanih i poniženih. Prekinite da ponižavate institucije i ustanove. Prekinite da kršite Ustav i zakone“, poručili su Ateisti Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

35 reagovanja na “Ateisti Srbije: Ministar Stefanović da se izvini zbog zloupotrebe vojske na sahrani patrijarha”

 1. Apsolutno odgovornost za zloupotrebu vojske! R. Srbija je sekularna država i nemoj da mi namecete crkvu!

  • Niti sam pravoslavac, niti hriscanin, ali niste u pravu. Sahranjen je najvisi velikodostojnik autenticne srpske pravoslavne crkve, kao jedne od institucija ove zemlje.
   Mislite de bi sahrana pape bila manje znacajna za Italiju?

   • Jos jednom proverite pojam SEKULARNA DRZAVA. Sahranu pomenutog pape bi „obezbedila“ spanska garda, tako da nije bas adekvatno poredjenje. Ustav je najvisi akt, visi i od SPC svidelo se to nekome ili ne.

   • Crkva nije institucija ove zemlje, mozgu.

    To što neka NVO stavi reč „srpska“ u svom nazivu, ne znači da je magično postala državna institucija. MOZGU!

 2. Nisam pripadnik ni jedne crkvene zajednice. Mislim da pripadnici udruženja Ateisti nisu u pravu. Patrijarh bilo koje pravoslavne crkve u svetu uživa status kao najviši državni organi. U kolko nisam u pravu, izvinjavam se svima koje sam svojim stavom uvredio…

  • Prvo, netačno je to „uživanje statusa“. Ali, drugo, čak i da jeste tačno, to samo znači da zastupate „videla žaba da je konj digo nogu“ pristup, a ne da razmišljate objektivno i u razumno. U mnogim državama u svetu se rade mnoge pogrešne stvari, to nikako nije opravdanje da ih i mi radimo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.