Foto: Medija centar

To je na tužilaštvu da istraži. Ipak, ono što je vidljivo, to je da je guvernerka Tabaković prekoračenjem ovlašćenja nanela veliku štetu advokaturi – kaže za Danas advokat Nebojša Avlijaš, obrazlažući zbog čega je sa kolegom Markom Nicovićem Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv Jorgovanke Tabaković.

U krivičnoj prijavi se ističe da je guvernerka počinila krivična dela zloupotreba službenog položaja i povreda prava na upravljanje kada je dala nalog banci „Poštanska štedionica“, kod koje se vodi tekući račun Advokatske komore Beograda, da prihvati zahtev za promenu lica ovlašćenog za raspolaganje na novčanim sredstvima. Zahtev za promenom, navodi se u prijavi, neovlašćeno je podneo advokat Jugoslav Tintor. Na taj način je, dodaje se, Advokatska komora Beograda oštećena za milion evra.

Podsetimo, nalog guvernerke Tabaković imao je veliki uticaj na tok raspleta krize u koju je zapala Advokatska komora Beograda. NJena odluka je dovela do toga da advokat Jugoslav Tintor faktički preuzme punu kontrolu nad komorom. Do tog trenutka, nije moglo da se nasluti koji će od dva predsednika AKB-a voditi najveću regionalnu advokatsku komoru.

Konfuzija u rukovodstvu AKB-a nastala je ranije ove godine kada su u kratkom vremenskom razmaku održane dve izborne skupštine. Na prvoj, koju je sazvala skupština AKB-a, pobedio je advokat Jugoslav Tintor. Tri nedelje kasnije, na izborima koje je raspisao Upravni odbor komore, pobedio je advokat Vladimir Gajić.