U tužilaštvu saslušan predsednik Advokatske komore Vojvodine, advokat Čedomir Kokanović ostaje u pritvoru 1Foto: Advokatska komora Beograd

Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine danas je saslušan u Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu u sklopu istrage koje se vodi protiv beogradskog advokata Čedomira Kokanovića.

Beljanski je više sati u svojstvu oštećenog odgovarao na pitanja tužioca, a vezano za optužbe da ga je Kokanović proganjao, te mu onemogućavao da se bavi advokaturom.

Kokanović će i nakon saslušanja Beljanskog ostati u pritvoru pošto je, kako je Danasu potvrdio Kokanovićev branilac Ivan Ninić, sud odbacio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, postoje osnovi sumnje da je Kokanović počinio dva krivična dela – proganjanje i ometanje pravde. Naime, on se sumnjiči da je u martu prošle godine u Vajber grupi „Jedinstveni advokati“ poslao „stiker“, fotomontažu slike na kojem je bio prikazan automobil Vladimira Beljanskog u plamenu. Isti automobil je 4. januara ove godine zaista i zapaljen.

Nakon toga, Kokanović je u istoj grupi objavio još jedan “stiker” na kojem je bio automobil koji je Beljanski pozajmio od prijatelja u plamenu. Ispod je bila poruka “Idemo dalje”.

Nezavisno od istrage protiv Kokanovića, dvojica muškaraca uhapšeni su zbog sumnje da su zapalili automobil Vladimiru Beljanskom i trenutno se nalaze u pritvoru. Te dve osobe brani Ivan Ninić, a na poslednjem saslušanju u tužilaštvu, po zameničkom punomoćju, pojavio se Čedomir Kokanović.

Zbog istorije sukoba između Kokanovića i Beljanskog, ovo saslušanje nije održano. Ta istorija podrazumeva, između ostalog, i četiri aktivna krivična postupka protiv Kokanovića po privatnim krivičnim tužbama koje je za uvredu podnosio Beljanski.

Po jednoj od tih tužbi, Kokanović je početkom prošle godine bio po poternici suda uhapšen i određen mu je pritvor. Par meseci kasnije, Vrhovni sud je po zahtevu za zaštitu zakonitosti ukinuio navedeno rešenje o raspisivanju poternice.

Tada se Advokatska komora Beograda oglasila, a predsednik komore je rekao da je pritvaranje Kokanovića “presedan koji dovodi u pitanje zakonitost postupka”. Međutim, ovoga puta reakcija AKB-a i dalje izostaje.

Prema rečima Sare El Sarag, članice Upravnog odbora AKB-a, jedna od tačaka dnevnog reda na poslednjoj sednici odbora bila je i pitanje Čedomira Kokanovića.

– Kako se trajanje sednice odužilo, tri člana upravnog odbora su u jednom trenutku napustili sednicu zbog čega nije bilo kvoruma da se nastavi sa radom. Druga stvar je što, po mom mišljenju, nije ni potrebna odluka Upravnog odbora da bi se izašlo sa saopštenjem, navodi El Sarag.

Predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović je potvrdio da se na poslednjoj sednici odbora nije stiglo do tačke dnevnog reda na kojoj je trebalo da se diskutuje o Kokanovićevom hapšenju.

– Sednica je prekinuta, ali će narednog utorka biti nastavljena i tada će se razgovarati o toj tački dnevnog reda, kazao je Bulatović.

Istog dana će i Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu biti nastavljeno saslušanje svedoka u istrazi koja se vodi protiv Kokanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari