Saslušan advokat Čedomir Kokanović, tužilac predložio da mu se odredi pritvor 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Beogradski advokat Čedomir Kokanović danas je saslušan u Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu, nakon čega je tužilac zatražio da mu sud odredi pritvor u trajanju od 30 dana.

Kako je na društvenoj mreži Iks potvrdio Kokanovićev branilac advokat Ivan Ninić, Kokanović je danas saslušavan četiri sata, nakon što je u petak uhapšen.

Kokanović je bio priveden zbog, kako stoji u rešenju o policijskom zadržavanju, osnova sumnje da je počino dva krivična dela, oba na štetu Vladimira Beljanskog, predsednika Advokatske komore Vojvodine.

U pitanju su krivična dela proganjanje i krivično delo ometanje pravde koja zbirno mogu da vuku sa sobom višegodišnju zatvorsku kaznu.

Naime, Kokanović se sumnjiči da je od kraja 2020. godine, pa do dana hapšenja putem Vajbera i društvene mreže Iks upućivao uvrede Beljanskom koji je zbog toga protiv njega pokrenuo niz disciplinskih postupaka, ali i podneo pet krivičnih tužbi zbog krivičnog dela uvrede.

Saslušan advokat Čedomir Kokanović, tužilac predložio da mu se odredi pritvor 2
Foto: Printscreen/Nova S

U rešenju o zadržavanju se navodi da je Kokanović u martu prošle godine, Vajber grupi „Jedinstveni advokati“ poslao „stiker“, fotomontažu fotografije na kojem je bio prikazan automobil Vladimira Beljanskog u plamenu. Isti automobil je 4. januara ove godine zaista i zapaljen.

Tim povodom pred novosadskim osnovnim tužilaštvom se vodi istraga. U danu kada je trebalo da bude ispitan Vladimir Beljanski kao oštećeni, umesto Ivana Ninića koji brani osumnjičene, po zameničkom punomoćju se pojavio Kokanović, ali mu je zbog cele predistorije uskraćena mogućnost da zastupa klijente.

Na ovo saslušanje, Beljanski je došao u automobilu marke audi koji mu je pozajmio jedan kolega advokat. Istog dana kada je bilo saslušanje, 24. januara, Kokanović je na vajber grupu „Jedinstveni advokati“ poslao još jedan stiker. Ovoga puta na sličici u plamenu je bio automobil koji je Beljanski pozajmio sa porukom „Idemo dalje“.

Ove radnje, ističe se, bude sumnju da Kokanović prati i preti napadom Beljanskom, ali i da ga, kao predsedniku Advokatske komore Vojvodine onemogućava da obavlja svoj posao, otud i krivično delo ometanje pravde.

Rešenje o zadržavanju je inicijalni akt kojim policija određuje da nekoga zadržava do saslušanja u tužilaštvu, a najduže 48 sati. Tek naknadno tužilašto odlučuje da li ima osnova da po krivičnoj prijavi postupa.

Čedomir Kokanović je i pre gotovo tačno godinu dana takođe bio uhapšen nakon čega je kratko vreme proveo u pritvoru. Naime, za Kokanovićem je bila izdata poternica zbog toga što se, kako se tvrdilo, nije pojavljivao pred sudom po krivičnoj tužbi za uvredu koju je protiv njega podneo Beljanski.

Međutim, u aprilu iste godine Vrhovni kasacioni sud je po zahtevu za zaštitu zakonitosti doneo presudu kojom se ukida naredba Osnovnog suda u Novom Sadu o raspisivanju poternice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari