"Osećam se ugroženo, ali bi život pod zaštitom bio kazna": Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine, nakon što mu je zapaljen auto 1Vladimir Beljanski Foto: Privatna arhiva

Automobil Vladimira Beljanskog predsednika Advokatske komore Vojvodine zapaljen je ispred njegove porodične kuće, za počiniocem se još traga, a kako Beljanski kaže za Danas, on i njegova porodica osećaju se ugroženo, ali i smatra da bi život pod zaštitom bio neka vrsta kazne.

Beljanski je prethodno u više navrata dobijao pretnje od advokata protiv kojih se, kako kaže, u Advokatskoj komori vode disciplinski postupci.

Sve je kulminiralo 4. januara ove godine kada ga je oko tri sata iza ponoći probudilo nekoliko eksplozija.

– Video sam da ispred kuće gori automobil. Vatra je bila velika, buktinja od dva, tri metra visine i samo je brza reakcija vatrogasaca sprečila da se ne požar ne proširi na drveće i na kuću. Kada vam ispred kuće zapale automobil ne radi se samo o velikoj materijalnoj šteti nego i o napadu na dom, porodicu i privatnost. Sreća u svemu je da niko nije povređen i da šteta nije još veća – kaže Beljanski.

Advokat je 25 godina, a pored toga što je predsednik AKV, predstavnik je naše zemlje i u Međunarodnoj uniji advokata i član Nadzornog odbora Evropske pravosudne akademije.

U više navrata je kaže dobijao pretnje koje su se odnosile na njegovu bezbednost, ali i konkretno na to da će mu auto biti zapaljen.

Pre deset meseci, objavljena je fotomontaža na kojoj je fotografija njegovog automobila u plamenu. To je uradio advokat protiv koga se vode discsiplinski i krivični postupci.

Pre toga dobio je usmene pretnje od advokata koji mu je saopštio da je zapalio automobil ranijem predsedniku komore i da će se isto dogoditi i njemu ukoliko se postupci nastave.

– Sve pretnje, proganjanje, ometanje pravde i druge stvari koje traju već godinama unazad, prijavljivao sam u više navrata i navodio od koga dolaze, ali nije bilo reakcije tužilaštva ni policije. Disciplinskom tužiocu AKV je bačena bomba na kuću, a disciplinskom sudiji je zapaljen automobil. Nijedan slučaj nije rešen i učinioci nisu otkriveni. Verujem da su u pitanju krivična dela povezana sa paljenjem mog automobila. Uveren sam da u svim ovim slučajevima postoje nalogodavci i neposredni izvršioci, pa je pitanje da li će se otkrivanjem izvršioca doći i do organizatora. Nažalost do sada nemamo otkriveno ni jedno ni drugo – izjavio je Beljanski.

Još na početku svoj predsedničkog mandata Beljanski je tražio od tužilaštva da ispitaju slučajeve u kojima postoji sumnja da advokati koruptivnim metodama dobijaju poslove, podmićujući službena lica za otkrivanje podataka o ličnosti građana koji su pretrpeli povrede, doživeli saobraćajne udese i drugo.

Ukazivao je na nedozvoljen rad pojedinih advokata koji su imali na desetine hiljada predmeta takozvanih „bankarki“ i koji su kroz troškove postupka naplatili više milona evra.

Nedavno je, dodaje, u Upravnom odboru ukazao na zloupotrebu prava pojednih advokata koji na nedozvoljen način koriste Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ponovo iz lukrativnih pobuda i na zabranjen način zarađuju velike novčane iznose.

– Imamo slučajeve falsifikovanja punomoći, zadržavanja novca koji naplate u ime i za račun klijenata. Advokati koji se na takav način bave advokaturom ne samo da štete našoj profesiji i ugledu, nego po pravilu imaju podršku i dele zaradu sa nekim iz struktura javne vlasti. Ugrožavanje takvih poslova i zarade je i dovelo do osvete i pretnji koje su upućene meni i mojim kolegama. Po mom mišljenju u nekim od tih slučajeva se može govoriti o organizovanom kriminalu – nastavio je Beljanski.

Na pitanje kolega i prijatelja kako je, odgovara da se oseća ugroženo, ali da bi život sa zaštitom bio kazna. Ne oseća bes i strah, već veliko razočaranje i nepravdu.

– Kada se svojim poslom bavite na način koji je ispravan i usmeren na pružanje pravne pomoći građanima i volonterskom radu u Advokatskoj komori koji je posvećen unapređenju advokature i pravosuđa, onda se nakon ovakvog događaja osećate veoma usamljeno, ali i iznevereno od strane državnih organa koje ste više puta upozoravali na izvesnost napada koji se na kraju i dogodio – objašnjava predsednik AKV.

Vladimir Beljanski: Pretnje Kokanovića shvatamo veoma ozbiljno

Beljanski, je nakon paljenja automobila prijavio advokata Čedomira Kokanovića kako mu preti ubistvom, što je pomenuti advokat negirao. Prijava je usledila zbog Kokanovićevih objava na društvenoj mreži X.

– Teško mi je da kažem da sam sa Kokanovićem u sukobu. On je poslednje tri, četiri godine posvetio tome da me svakodnevno vređa i preti preko društvenih mreža. S obzirom na to da tužilaštvo i pored više krivičnih prijava koje sam podneo ništa nije preduzelo bio sam prinuđen da podnesem privatne krivične tužbe za uvredu. Kokanović je i pravnosnažno osuđen u jednom krivičnom predmetu u kome je meta napada bila druga koleginica – nastavlja naš sagovornik.

Kokanović je kako ističe Beljanski, nakon što mu je zapaljen automobil, na društvenim mrežama objavio fotografiju izgorele olupine i napisao: „Kolege su se bunile da nema krvi, s toga pojačana verzija“.

Takođe, postavio je objavu u kojoj za rukovodioce advokatskih komora, a to se očigledno smatra odnosi i na njega, kaže „da ih treba tući ispred suda, vezati gole u lance, da su ustaška go..a, da im treba sekirom odseći uši“ i tako redom, a pošto je sve pisao u stihu, završava sa „neka izdajnička krvca svuda teče, srećno svima Badnje veče“.

– Ove pretnje kolege i ja shvatamo veoma ozbiljno i mislim da se može govoriti i o podstrekavanju na ubistvo što je samo po sebi teško krivično delo. Stoga pitam nadležne organe da li je potrebno da neko od nas zaista i fizički strada da bi se efektivno prisupilo toliko alarmantnom problemu – rekao je Beljanski.

Pravda je sve dalja od onih kojima je najpotrebnija

Nakon objavljenih vesti o napadima, na elektronskim medijskim izdanjima mogao se videti čitav niz krajnje zabrinjavajućih komentara u kojima se likuje i podržava nasilje prema advokatima, ističe predsednik AKV.

Kako kaže, ne zna da li su u pitanju botovi, ali ako nisu, radi se o pojavi koja samo potvrđuje stav o multiplikaciji zla i o meri moralnog razaranja društva u kome je nasilje podnošljiv, čak i poželjan način odnosa među ljudima.

– Nadam se da će uskoro biti otkriveno ko stoji za napada na moje kolege i na mene i da će biti kažnjeni izvršioci kao i podstrekači. Dajem punu podrški tužilaštvu i policiji u daljem radu kojim neće biti ispravljeni prethodni propusti, ali se mogu sprečiti budući tragični događaji. S druge strane, imam utisak da se značajan deo tužilaca i sudija pretvorio u činovnike bez svesti o značaju posla kojim se bave i bez razumavanja da su oni tu zbog jednog od naznačajnijih ljudskih prava, a to je pravo građana na pristup pravdi. To pravo ne sme da bude samo formalno obećano, već mora da bude suštinski i faktički ostvareno. Pravda je sve dalja od onih kojima je najpotrebnija – zaključio je advokat.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari