Beljanski: AKV zabrinuta povodom dešavanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 1Vladimir Beljanski Foto: Privatna arhiva

Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine izražava zabrinutost povodom najnovijih zbivanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, naveli su u saopštenju koje potpisuje advokat Vladimir Beljanski, predsednik AKV.

Način, momenat i obrazloženje za pribegavanje iznenadnoj promeni rasporeda rada u tužilaštvu koje je, po obimu nadležnosti i vrsti teških krivičnih dela za koja je zaduženo, svakako najvažnije u državi, izazivaju opravdanu sumnju u celishodnost, normativnu celovitnost i praktične učinke reforme najavljene nedavno donetim setom pravosudnih zakona, smatra UO AKV.

„Posebno ukazujemo na obećanu nepristrasnost i imunost na političke pritiske u radu sudova i javnih tužilaštava. Advokatura je profesija koja građanima pruža pravnu pomoć kao garanciju za pristup pravdi i za zaštitu ljudskih prava. Pravosuđe mora biti odvojeno od drugih grana vlasti, mora biti jednako za sve građane, a advokatska profesija kao deo pravosuđa ima poseban interes za ostvarenje ideala vladavine prava“, kaže Beljanski.

Kako dodaje, tužioci moraju imati uverenje da postupaju samostalno, u skladu sa zakonom i da njihove karijere i ličnost uživaju punu zaštitu države.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari