Advokatska komora Srbije osudila paljenje automobila Vladimira Beljanskog: Niko nije jači od države, osim kada država to dopušta 1foto Medija centar

Advokatska komora Srbije osudila je paljenje automobila predsednika Advokatske komore Vojvodine ističući da je paljenje tuđeg automobila čin simboličke poruke kojom se izražava pretnja likvidacijom.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao sekretar AKS-a Dušan Bratić, činu paljenja automobila prethodili su brojni nerasvetljeni slučajevi ugrožavanja sigurnosti, napada i ubistava advokata i advokatskih pripravnika koji su ostali nerasvetljeni i bez pravosudnog odgovora, što je posledično uticalo i na izvršenje ovog zločina.

Samo u prvoj polovini 2023. godini, kako se dodaje, prijavljeno je 23 slučaja ugrožavanja sigurnosti i napada na advokate u vršenju advokatske službe.

„Niko nije jači od države, osim kada država to dopušta“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima AKS-a, Ustavom je određeno da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

U skladu sa tim Advokatska komora Srbije je pozvala sve državne organe nadležne za otkrivanje i gonjenje učinilaca krivičnih dela i zaštitu i bezbednost građana i imovine da angažovanjem svih potrebnih resursa hitno otkriju izvršioce i eventualne saučesnike ovog dela i preduzmu njihovo krivično gonjenje.

„Advokatura je uzvišena i časna profesija i Advokatska komora Srbije stoji u zaštiti svakog svog, principima i pravilima profesije, odanog pripadnika i u toj zaštiti će ustrajavati svim legalnim, legitimnim i neophodnim sredstvima srazmerno nužnosti“, zakljujuču u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari