Batut prati situaciju u Kini u vezi sa novim korona virusom 1Foto: N1

Kako se navodi u saopštenju Batuta, u slučaju bilo kakve promene epidemiološke situacije ili porasta rizika za putnike u međunarodnom saobraćaju, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Na sajtu Batuta se navodi da korona virus (CoV) pripada grupi virusa čija je zajednička karakteristika da prilikom posmatranja pod  elektronskim mikroskom imaju oblik krune (na osnovu toga su i dobili naziv- lat. corona (kruna)). Pri put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljevanja kod sisara i ptica.

Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka. Težina kliničke slike se kreće u rasponu od blagih prehlada (koje su i najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile SZO o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan na istoku zemlje.

Četiri osobe su do sada umrle od novog tipa koronavirusa u Kini a više od 200 je zaraženo, saopštile su jutros lokalne vlasti. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće sutra sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini.

Klinički se bolest manifestuje povišenom temperaturom i malaksalošću, otežanim disanjem kod dela obolelih, i radiološkim znacima virusne upale pluća.

Podaci dobijeni epidemiološkim istraživanjem su ukazali da je zajednička karakteristika svim obolelim bila izloženost na jednoj ribljoj pijaci u gradu Vuhan. Iz tog razloga je pijaca zatvorena 1. januara 2020. godine.

Sva dosadašnja istraživanja nisu pokazala da ova infekcija može da se prenese sa čoveka na čoveka. U prilog tome govore i činjenice da nisu oboleli zdravstveni radnici koji su učestvovali u lečenju i nezi obolelih, kao ni članovi porodica obolelih osoba.

Stoga, na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija je procenila da nije potrebno dati bilo kakve preporuke u cilju ograničenja međunarodnih putovanja.

Preventivne mere su usmerene prema opštim merama prevencije za sve respiratorne infekcije.

Preporuke Batuta:

  • izbegavanje boravka u prostorijama gde boravi veći broj ljudi
  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju simptome respiratorne infekcije;
  • redovna higijena ruku
  • putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.