Šaponjić (Batut): Vakcine deluju, od 0,3 do 2,5 odsto slučajeva revakcinisanih se razbolelo 1Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

Istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji od početka vakcinacije u decembru do 29. aprila pokazalo je da se samo 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzer vakcinom i 0,5 odsto vakcinisanih Sputnjikom V zarazilo Kovidom, kao i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto onih sa prvom dozom Astra Zeneke, rekao je epidemiolog Vladan Šaponjić iz „Batuta“.

Šaponjić je naglasio da su rezultati efektivnosti za Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm jako dobri, a da je kod Astra Zeneka vakcine nešto viši procenat zaraženih rezultat toga što je do 29. aprila data samo prva doza te vakcine.

„Kod Astra Zeneke, Fajzera i Sputnjika V pokazalo se i da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima“, izjavio je Šaponjić.

Istakao je da je kod kineske Sinofarm vakcine u istom periodu zabeleženo da je 1,5 odsto potpuno vakcinisanih dobilo infekciju, ali je i ukazao na to da je od decembra do aprila i inače bilo puno zaražavanja.

„I taj rezultat Sinofarma je jako afirmativan, a celo istraživanje je pokazalo da vakcine deluju“, poručio je Šaponjić, ali i upozorio da će se tek videti kako će vakcine delovati u budućnosti i sa novim sojevima virusa, a imajući u vidu da je u našoj zemlji vakcinisano nešto manje od polovine stanovništva.

„To je za žaljenje“, ocenio je Šaponjić i zaključio da će morati ponovo da se krene u kampanju za promociju imunizacije.

U školu zavisno od vakcinacije

Pojava novih varijanti korona virusa i obuhvat vakcinacijom nam ne dozvoljava da u novu školsku godinu krenemo opušteno, rekao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Batut Vladan Šaponjić, koji je članovima skupštinskog Pododbora za praćenje epidemije rekao da će školska godina gotovo sigurno početi uz određene restrikcije.

Šaponjić je ocenio da je organizacija nastave u školama „velika dilema i izazov“ pred početak školske godine, i dodao da postoji mogućnost da se daju određene privilagije vakcinisanima u smislu korišćenja zaštitnih sredstava tokom nastave, odlaska na ekskurzije i slično.

Nagalasio je, takođe, da ne mogu sva deca da se vakcinišu, ali mogu njihovi roditelji i članovi šire porodice.

„Treba apelovati na roditelje školske dece da se što pre vakcinišu, a mi inače u populaciji odraslih do 50 godina imamo najmanji obuhvat vakcinacije, a to je uzrast većine roditelja dece školskog uzrasta. Ako bi se tu podigao obuhvat, mogli bi da se vratimo normalnom obrazovanju“, ocenio je Šaponjić.

Kada je reč o studentima, rekao je da je stav „Batuta“ da treba uvesti restrikcije pohađanja nastave nevakcinisanima, ili da se traže testiranja na prisustvo virusa.

„Već imamo dostupne besplatne vakcine, nema nikakvog razloga da vakcinisani budu izloženi riziku tokom pohađanja nastave zato što je neko lenj ili ima predrasude pa neće da se vakciniše – takvi moraju da snose posledice, a studiranje nije obavezno“, rekao je Šaponjić

On je najavio da će „Batut“ predložiti Kriznom štabu i Ministarstvu prosvete da se pohađanje vežbi omogući vakcinisanim studentima, a da se od nevakcinisanih zahtevaju „makar antigenski testovi“ u određenim vremenskim periodima.

Ukazao je, takođe, da se nevakcinisanim studentima medicine ne može dozvoliti da ulaze u bolnice kao rizični prenosioci virusa na pacijente i osoblje. (kraj) lj/mr

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.