Bešlin: Antifašizam se sveo na subverziju 1Foto: D.B.

Značajni događaji iz 20. veka, uključujući jugoslovensko nasleđe i raspad Jugoslavije, teme su Festivala istorije koji je održan u Zrenjaninu u organizaciji udruženja Skaska.

Cilj festivala je, kako su objasnili organizatori, da se na lokalnom nivou pokrene razgovor o manje poznatim temama, kao i o temama koje se retko pokreću.

– Moramo da se suprotstavimo čitavom državnom i dominantnom narativu, koji je potpuno na temeljima antiantifašizma. Dakle, ovde antifašizam ne da nije dominantna vrednost, već je potpuno potisnut u deseti plan. Zbog mladih generacija mi moramo da pričamo istoriju od temelja, od toga šta je fašizam, koji su principi, šta je antifašizam, čemu služi, i da to nisu dva jednaka ekstremizma koji se između sebe bore, kako nam se to često predstavlja. U društvu normalizovanog nacionalizma, u društvu gde je ekstremni nacionalizam vladajuća ideologija, jasno je da svaki nacionalizam žmuri na desno oko i da u takvom društvu ne može biti društvena vrednost. Antifašizam je ovde gerila, nažalost, i sveo se na neku vrstu subverzije – objašnjava istoričar Milivoj Bešlin.

On ističe da se glas istoričara sve manje čuje, jer država podstiče čitav revizionistički trend kada je reč o periodu Drugog svetskog rata.

– Revizionizam istorijskih događaja za koje smo mislili da su nepobitne često je rezultat političkih odluka, objašnjava istoričar Milivoj Pisarri.

– Često kolege istoričari, koji se bave revizionizmom, odnosno tumače istoriju Drugog svetskog rata iz neke druge, nacionalističke perspektive, ignorišu samu naučnu metodologiju. Oni biraju izvor koji samo njima odgovara, umesto nauke stavljaju politiku i ideologiju na prvo mesto. Zbog toga smo došli u situaciju da oni koji su bili kolaboracionisti i ultranacionalisti, vršili masakre po čitavoj Jugoslaviji, a što je sve dokumentovano u domaćoj i stranoj arhivi, upravi ti isti fašisti, odnosno četnici, dobiju novo tumačenje. U toj strategiji istoričari odbijaju bilo kakvu diskusiju i učešće na međunarodnim konferencijama, jer znaju da to ne može da prođe – objašnjava Pisarri.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.