Bez filološkog odeljenja u Kruševačkoj gimnaziji 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Nadležni ističu da su primedbe na ukidanje odeljenja zapravo pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova. U Gimnaziji to demantuju.

Ministarstvo prosvete nije odobrilo formiranje filološkog odeljenja Gimnaziji u Kruševcu zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer. Naime, prošle godine filološko odeljenje te gimnazije upisalo je svega 17 učenika, a ove godine se za pripremu prijavilo samo 10. Da bi odeljenje bilo formirano, potrebno je da bude najmanje 15 učenika, a optimalno 24“, navodi se u saopštenju MP.

Direktorka Gimanzije u Kruševcu Biljana Dačić, međutim, tvrdi da je neko Ministarstvu dao netačne informacije, a to ilustruje podatkom da se na pripremnoj nastavi pojavljivalo između 11 i 20 učenika, jer nisu svi đaci zbog obaveza u osnovnoj školi mogli da stignu na svaki čas pripremne nastave koja se održavala ponedeljkom od 18 sati. Ona ukazuje i da filološko odeljenje upisuju učenici iz celog Rasinskog okruga, te da jedan broj đaka zbog udaljenosti mesta stanovanja nije mogao da dolazi, a neki su se pripremali samostalno.

U Ministarstvu prosvete napominju da je manji broj upisane dece u filološko odeljenje prošle godine stvorio problem formiranja grupa za izučavanje drugog stranog jezika, jer se od 17 upisanih učenika osam opredelilo za nemački jezik, sedam za italijanski, a dva za francuski. Iz Ministarstva su poručili da „Republika Srbija, niti bilo koja država u svetu, nema mogućnost da finansira odeljenja od nekoliko učenika koja ne ispunjavaju standarde“.

Kada je reč o Gimnaziji u Kruševcu, zbog nedostatka zainteresovane dece, direktorka škole je prošle godine organizovala nastavu da učenici prisustvuju nastavi drugog stranog jezika sa odeljenjem društveno-jezičkog smera i da na kraju školske godine imaju 10 časova pripremne nastave i polaganje razrednog ispita. Na takvu organizaciju nezadovoljni učenici i roditelji su se žalili velikom broju institucija, od škole, preko Ministarstva prosvete, do Vlade Srbije i predsednika Republike.

S druge strane, direktorka Gimnazije u Kruševcu kaže za Danas da je situacija sa formiranjem grupa za učenje drugog stranog jezika bila ista i kada je u filološko odeljenje upisano 24 đaka, jer su učenici po zakonu obavezni da nastave izučavanje drugog stranog jezika koji su imali u osnovnoj školi. Zbog toga, kako ističe, učenici ne mogu da se „opredele“ za drugi strani jezik. Ministarstvo je svake godine odobravalo formiranje pomenutih grupa, ali ne i ove školske godine. Ona nije znala na koji način je organizovana nastava drugog stranog jezika u gimnazijama u Kraljevu i Jagodini koje takođe upisuju po jedno filološko odeljenje.

Iz Ministarstva poručuju školama koje žele da imaju specijalizovana odeljenja da ih formiraju tamo gde će moći da obezbede dovoljan broj učenika. Prema njihovom mišljenju, Gimnazija u Kruševcu je „mogla zajedno sa aktivom direktora da obezbedi po nekoliko zainteresovanih učenika iz Trstenika, Varvarina, Blaca i ostalih okolnih varoši, što bi dovelo do ispunjenja norme za specijalizovano odeljenje“. Direktorki nije jasno kako je to moguće. Jer u ovom trenutku se ne zna ni koliko bi se učenika prijavilo, niti koliko bi položilo prijemni ispit. Teoretski se može desiti da broj zaniteresovanih bude mnogo veći od upisne kvote, ali da prijemni ne položi dovoljan broj učenika da bi se formiralo odeljenje.

Ako nema u Kruševcu ima u Nišu

Činjenica da Gimnazija u Kruševcu ove godine neće imati filološko odeljenje, ne znači da neće moći da ga formira sledeće, možda čak dva ili tri, ukoliko bude aplicirala. To sve zavisi od angažovanja direktora te gimnazije i zainteresovanosti dece. Da bi priča o odeljenjima za nadarene u manjim gradovima bila uspešna, potrebno je da direktori gimnazija i osnovnih škola od 1. septembra počnu da ih promovišu i istovremeno pripremaju decu da polože prijemni ispit“, ističu u Ministarstvu. Dodaju i da je učenicima specijalizovano gimnazijsko obrazovanje dostupno i zahvaljujući mreži domova učenika, te da talentovana deca iz Kruševca koja žele da upišu filološko odeljenje mogu to da učine u drugim gradovima, poput Niša.