Biserko: Karadžić inspiracija svim belim ekstremistima po svetu protiv islama 1Foto: Medija centar

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove će 20. marta u Hagu izreći drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Prvostepenom presudom Pretresnog veća iz 2016. godine Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice, i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Karadžić je oslobođen odgovornosti po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam opština – Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu,Vlasenici i Zvorniku.

„Može svašta da se desi, ali ja ipak očekujem da se potvrdi prvostepena presuda, jer sve suprotno bi bilo pogubno za sam tribunal, pogotovo imajući u vidu razmere zločina iza kojih je Radovan Karadžić stao, i šta je sve posledica tih zločina u BiH“, kaže Biserko. Presuda Karadžiću, nažalost, u Srbiji i RS neće doneti neke promjen, jer će oni i dalje optuživati Haški tribunal i međunarodnu zajednicu za antisrpstvo.

„Ovde su već daleko otišle konstrukcije narativa koje negiraju odgovornost Srba u ratu u Bosni. Kao što znate, oni to vide kao oslobođenje Srba, neki od njih to zovu zapadna Srbija i gleda se na Bosnu kao državu koja je nefunkcionalna i koja će se u jednom trenutku raspasti i time bi to bio završni čin pripajanja RS Srbiji“, kaže Biserko. Biserko smatra da je krajnje vrijeme da se, pre svega sa bošnjačke strane, koja je tu najveća žrtva, konstruktivno okrene tom nasleđu i nekako uporno radi na uspostavljanju jednog okvira koji će omogućiti u neko vreme dijalog između Srba i Bošnjaka.

Ona je upozorila da se tolerišu i sva ova pitanja koja se tiču Drugog svetskog rata, oživljavanje i glorifikovanje četničkog pokreta, što je slučaj i na drugim stranama, ali pre svega u Srbiji. „Svi ti likovi iz četrdesetih su vaskrli devedesetih, a sada su kao glavne tačke nove konstrukcije identiteta Srba.

U tom smislu nismo imali reakciju međunarodne zajednice i, drugo, takva konstrukcija identiteta zapravo će samo stvarati tenzije u regionu zato što svaki drugi narod je percipiran kao neprijateljski“, dodaje Biserko. Biserko smatra da će Radovan Karadžić, kao glavni akter genocida i rata u BiH biti presuđen doživotno ili nešto smanjeno, ali u svakom slučaju on ostaje simbol te genocidne politike.

„I, nažalost, kao što poslednji slučajevi pokazuju, kao ovaj na Novom Zelandu, on ostaje kao inspiracija svim tim belim ekstremistima po svetu protiv islama“, rekla je Biserko. U tom smislu je, tim pre, važna osuda međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, za poricanje koje je ovde na delu sve vreme, kako bi se taj radikalni nacionalizam i etnonacionalizam stavio pod kontrolu“, ocenila je Biserko.