Borski okrug: Na virus korona pozitivne još 33 osobe 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Prema izveštaju kladovskog Zdravstvenog centra preminula su dva pacijenta od posledica korona virusa, evidentirane su dve novoinficirane osobe, jedan bolesnik je izlečen, pa su aktivno pozitivna 43 bolesnika. Od početka epidemije korona virusom je zaraženo 1.706 osoba, do sada je izlečeno 1.591, a od posledica virusne infekcije preminula su 72 pacijenta.

U Boru je prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara broj novozaraženih i oporavljenih gotovo izjednačen. Kako je saopštio gradski Štab za vanredme situacije na korona virus pozitivne su 22 osobe, izlečeno je 25 bolesnika i na teritoriji grada je 228 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

U Opštoj bolnici je na kovid odeljenjima zbrinuto 47 bolesnika od kojih je 45 pozitivno na virus. U kovid ambulanti je juče pregledan 21 pacijent sa potencijalnim simptomima virusa, obavljeno je 25 kontrolnih pregleda, a na prijemnim bolničkim odeljenjima pregledano je 37 pacijenata.

U poslednja 24 sata od 44 testiranih, kod osam je potvrđeno prisustvo korona virusa čime se broj zaraženih od poečtka ovog meseca uvećao na 29. Na kovid odeljenjima bolnice u Negotinu od hospitalizovanih 25 pacijenata sa upalom pluća, na kiseoniku je 19, jedan bolesnik je transportovan u kovid bolnicu u Kruševac, pet je primljeno u negotinsku bolnicu, a jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje. U kovid ambulanti je obavljeno 23 prva i 18 kontrolnih pregleda, dok je u pedijatrijskoj kovid ambulanti obavljen pregled 13 dece predškolskog i školskog uzrasta.

Broj aktivno pozitivnih u majdanpečkoj opštini je u padu, jer je sve više izlečenih u odnosu na novozaražene. Prema podacima Doma zdravlja Majdanpek juče je od 40 testiranih samo jedna osoba bila pozitivna na korona virus, a izlečeno je 12. Čeka se 16 rezultata. Od 59 aktivno pozitivnih u tercijarnim zdravstvenim ustanovama hospitalizovano je 11 pacijenata, a na kućnom lečenju nakon otpusta su tri bolesnika.Više od polovine aktivno pozitivnih – 30 je iz Majdanpeka, iz Donjeg Milanovca i pripadajućih sela 14, iz Rudne Glave 13 i iz Leskova su dva pacijenta aktivno zaražena korona virusom.

U Boru do sada dato blizu 21 hiljada doza vakcina, a revakcinisano je devet i po hiljada građana

U Boru do sada dato blizu 21.000 doza vakcina

U dosadašnjem toku imunizacije na teritoriji grada Bora dato je skoro 21.000 doza vakcina i do sada je prvom dozom vakcinisano nešto više od 11 hiljada, a revakcinisano je 9.500 Borana, što čini blizu 24 odsto punoletnih građana.

Prema današnjim podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje „Timok“ na teritoriji grada Bora je 228 aktivnih slučajeva virusne infekcije.

Inače, od marta prošle godine i izbijanja pandemije od posledica korona virusom u Boru je preminulo 178 građana.

-Epidemiološka situacija u Boru je i dalje nestabilna i nepovoljna, virus je i dalje među nama i bira one koji su najslabiji, a to su nevakcinisani kojih i dalje imamo dosta u našoj sredini. Vakcinacija je balgodet čovečanstva i jedino je što može da nas spasi u ovoj situaciji, pre svega od teških komplikacija, od teških formi ove bolesti, naravno i od lošeg ushoda – izjavila je novinarima načelnica Službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja Bor Javorka Stankulić.

Na zasedanju gradskog Štaba za vanredne situacije čulo se da vakcina ima dovoljno i prema rečima gradonačelnika Aleksandra Milikića, i u gradu i u selima obezbeđeni su punktovi za vakcinaciju.

-Na građanima je da se jave, završe imunizaciju i time zaštite pre svega svoje i zdravlje svoje porodice, ali i celog društva – kaže Milikić. Borani se inače mogu vakcinisati svakodnevno u Domu zdravlja i Klubu za stara lica od 8 do 19 sati, u selu Zlot se imunizacija takođe obavlja svakodnevno, dok će se novi krug imunizacije Sinofarm vakcinom odvijati u punktovima u seoskim ambulantama prema utvrđenom rasporedu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.