Bramerc i Vučić: Srbija će sarađivati sa Hagom uprkos neslaganjima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Bramerc je u razgovoru izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom, kao i žaljenje zbog sporosti dostavljanja dokumentacije neophodne u procesima koji se vode pred Mehanizmom.

Vučić i Bramerc su razgovarali o predstojećem izveštaju glavnog tužioca za Savet bezbednosti UN, postupcima koji se pred MMKS vode protiv državljana Srbije, rezultatima rada Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima.

Vučić je ocenio da je saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove dobra.

On je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo MMKS, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine.

U posetu Beogradu Bramerc je došao u okviru priprema za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN, a osim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovaraće i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković, kao i sa predstavnicima medjunarodne zajednice.

Redovan izveštaj o radu tužilaštva sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, Bramerc će u Njujorku podneti Savetu bezbednosti početkom decembra.