Brnabić: E-upravom protiv korupcije 1Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Međutim, važnije od svega je vera da su promene moguće, napisala je Brnabić, navodeći primere Izraela, Irske i Koreje, koje su za par decenija od zemalja u razvoju postale „primer kako se ekonomska snaga može kreirati ako se fokus stavi na nove tehnologije, inovativnost i kreativnost“.

Izvoz IT sektora ove godine će, kako je navela, prvi put premašiti milijardu evra i čini „sve važniju komponentu našeg ukušnog ekonomskog ratas koji će ove godne biti 4,4 odsto“. Premijerka je navela da od 2018. više od 40.000 đaka uči uz pomoć najsavremenijih digitalnih udžbenika u prvom i petom razredu, a u naredne tri godine će tu mogućnost imati svi osnovci u Srbiji. „Ulažemo oko 100 miliona evra u fakultete. naučne institute, naučno-tehnološke parkove i startap centre širom Srbije“, ukazala je Brnabić.

Srbija je zemlja kreativnih i inovativnih ljudi koji su već pokazalui da imaju talenat znanje i potencijale da iskoriste prednosti četvrte tehnološke revolucije, ocenila je premijerka Srbije u autorskom tekstu za novogodšnji trobroj Blica.

Povezani tekstovi