CG: Sastanak lidera parlamentarne većine u četvrtak 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP) Vladimir Joković inicirao je, sa predsednikom Demosa Miodragom Lekićem, sastanak lidera parlamentarne većine koji će se održati u četvrtak, 23. juna, saopšteno je nakon današnje sjednice Glavnog odbora SNP-a.

Kako prenosi Radio-televizija Crna Gora (RTCG), predsednik SNP je izrazio uverenje da će na tom sastanku svi shvatiti ozbiljnost političke situacije i u tom cilju dati sve od sebe da se nađe najbolje rešenje, a sve, kako je naveo, u interesu građana koji su s pravom opterećeni aktuelnom situacijom u državi.

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori zapala je u najveću krizu od uspostavljanja nakon što je prošle sedmice parlament, uz pomoć glasova Demokratske partije socijalista (DPS) izglasao Rezoluciju o Srebrenici i smenio ministra Vladimira Leposavića zbog relativizacije genocida u Srebrenici.

Smenu ministra iz svog kabineta predložio je premijer Zdravko Krivokapić, koji je istovremeno veoma kritičan prema Rezoluciji.

Nakon toga Demokratski front (DF) je najavio bojkot plenarnih sednica parlamenta i preispitivanje vladajuće većine.

Iz Srbije su iz vlasti i desno orijentisane opozicije stigle kritike, sa naglaskom da je crngorski parlament označio srpski narod kao genocidan, bez obzira što se u Rezoluciji navodi da je taj zločin čin pojedinaca.

Najdalje u osudama otišao je ministar unutrašnjih polova Aleksandar Vulin zalaganjem da se zabrani ulazak u Srbiju svim crnogorskim poslanicima koji su glasali za Rezoluciju.

Premijer Krivokapić i Vlada našli su se i na udaru Srpske pravoslavne crkve, a sem mitropolita Joanikija, kritika je stigla i iz Patrijaršje.

„Vlast u Crnoj Gori je izneverila poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog sveta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama“, izjavio je juče partijarh srpski Porfirije.

Kongres SNP-a 31. jula

Iz SNP-a je danas još saopšteno Deveti kongres te partije biti održan 31. jula u Podgorici.

Kako je saopšteno, u susret Kongresu partije, formirane su radne grupe koje će raditi na pripremi Devetog kongresa, izmjenama i dopunama Statuta i inoviranja Programa partije koji će se prilagoditi savremenim tokovima i vremenu u kojem živimo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.