CINS: Broj vakcinisanih je oko 2,7 miliona 1Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

Vakcine protiv kovida-19 za sedam meseci u Srbiji je primilo blizu 2,7 miliona građana, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Podaci koje je CINS dobio od Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ pokazuju da je od decembra prošle godine kada su stigle prve vakcine protiv kovida-19 do 21. jula ove godine – najviše vakcina dato u Beogradu 1,5 miliona, a zatim u Novom Sadu 340 hiljada doza, dok je najmanje podeljeno u Zvečanu – 55 vakcina.

Najveći broj građana je primio je kinesku Sinofarm vakcinu, koje je stiglo 4,2 miliona doza a do 21. jula potrošeno je skoro 3,4 miliona.

Posle kineske, građani su najviše primali rusku vakcinu Sputnik V, koje je potrošeno skoro 80 odsto doza koje su stigle u Srbiju.

Najviše je ostalo Fajzer vakcina, skoro 600 hiljada doza, odnosno vakcine za skoro 300 hiljada građana ukoliko bi svi dobili dve doze.

Prema istraživanju CINS-a, procentualno je najviše vakcinisanih ljudi između 70 i 79 godina, a ako se izuzmemu maloletnici, najmanje vakcinisanih je staro između 18 i 24 godine.

Do 21. jula broj vakcinisanih u obrazovanju je i dalje bio manji od polovine – nešto više od 76 hiljada osoba dobilo je bar jednu dozu vakcine, piše CINS.

Prosečna starost vakcinisane osobe iznosi 57 godina, a vakcinisano je i nešto više od 3.000 maloletnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “CINS: Broj vakcinisanih je oko 2,7 miliona”

  1. 55 vakcina koje su podeljene u Zvečanu primljene su u decembru mesecu nakon čega je zabranjeno od strane tzv kosovske vlade da se vakcine dopremaju na sever Kosova. Stanovnici Zvecana, Kosovske Mitovice i ostalih srpskih sredina na KiM se uredno vakcinišu na vakcinalnim punktovima u Raški, Kuršumliji… Kao istraživački novinari trebali bi da proverite informacije pre nego počnete da upirete prstom u ljude. Hvala

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.