Čitaoci vratili Gardijan na zelenu granu 1Foto: Pixabay/Stevepb

U takvu kampanju, prema saznanjima Cenzolovke, upustiće se narednog meseca dnevni list Danas, iz kojeg navode da će uskoro biti poznato na koje će sve načine građani moći da podrže ovaj list.

Izdavač britanskog Gardijana dugo nije imao priliku da saopštenje za javnost o svom poslovanju priprema s tako posebnim zadovoljstvom, kao ono objavljeno početkom ovog meseca. Nakon niza godina s gubicima (prošle godine iznosili su 19 miliona, a pre tri godine 57 miliona funti) Gardijanu se u minuloj fiskalnoj 2018/19 godini konačno digao glavu iznad vode: uknjižen je profit od 800.000 funti, prvi takav u bezmalo dve decenije.

Ukupni prihodi kompanije Gardijan Njuz&Medija porasli su u prošloj godini za tri odsto na 223 miliona funti, najveći nakon 2008/09, od čega je više od polovine (55 odsto) poteklo iz digitalnih aktivnosti – oglasa, pretplate i donacija čitalaca. Po ovolikom udelu prihoda od digitala Gardijan nema konkurenciju u svojoj zemlji.

655.000 redovnih mesečnih donatora

Čitaoci su se, u ovom slučaju, pokazali ključnim faktorom. Gardijan, poznato je, uporno odoleva pritiscima da, poput drugih svetskih medija, uvede pejvol, ali je to, pokazalo se uspešno, kompenzovano adekvatnim odgovorom čitalaca na apel lista da na razne načine finansijski pomognu i kvalitetno novinarstvo i opstanak samog medija.

Gardijan trenutno ima 655.000 redovnih mesečnih donatora koji kroz donacije ili pretplatu  podržavaju digitalno i printano izdanje lista, a tu je i njih oko 300.000 koji su u prošloj godini jednokratno pomogli list.