dragan-solakfoto UM

Pre kupovine Sautemptona, Dragan Šolak skoro nikada nije davao intervjue i izbegavao je da se pojavljuje u javnosti. Nakon što je postao vlasnik engleskog premijerligaša, za britanski Gardijan je govorio o svojim strahovima kada su u pitanju mediji u Srbiji i zašto je izgubio u trci za prava na prenos Premijer lige.

„Ne volim da budem javna ličnost i nadam se da ću se uskoro vratiti diskretnijem životu“, rekao je za Gardijan Dragan Šolak, vlasnik Sautemptona i suvlasnik United Grupe, vodeće telekomunikacione i medijske grupe u jugoistočnoj Evropi.

Posebno je oduševljen time što je prošlog vikenda Sautempton igrao nerešeno sa Mančester Sitijem 1:1 na Sent Merisu i tako prekinuo niz od 12 uzastopnih pobeda „Građana“. Bio je to „apsolutno vrhunski nastup protiv verovatno najbolje ekipe na svetu“, rekao je Šolak za Gardijan.

„Teško da bih mogao da nađem klub koji se bolje uklapa u moje aspiracije“, kaže on i dodaje: „To je klub koji voli da razvija igrače, to je klub koji je angažovan, ima odličnu bazu navijača, veoma je porodično orijentisan i ima i lepu lokaciju“. Uz to, klupske boje su crvena i bela, baš kakve ima i Crvena zvezda, tim za koji je Šolak navijao u mladosti, dodaje list.

Gardijan navodi da Šolakovo bogatstvo, koje se procenjuje na 1,4 milijarde funti, uglavnom potiče od 33 odsto udela koje ima u United Grupi, holandskoj kompaniji koju je sagradio od nule, i u okviru koje posluju mediji širom Balkana, uključujući i N1 i Danas.

Ono o čemu je zaista želeo da govori je politička situacija u njegovoj rodnoj zemlji, gde je predsednik Aleksandar Vučić, u kontinuitetu stezao stisak nad medijima od kada je prvi put postao premijer 2014. godine, navodi Gardijan.

Šolak za Gardijan: Moj fokus je da ukažem na stanje sa slobodom medija u Srbiji 1
Dragan Šolak Foto: United Media

„Moj fokus je zaista da ukažem na situaciju oko slobode medija u Srbiji“, kaže Šolak, čiji je informativni kanal N1 sada na meti predsednika, piše britanski list. „Mislim da je Vučić primer toga kako jedan diktator može, praveći se fin i pristojan, da stekne određeni ugled u Evropi“, dodaje, u znak kritike onih u EU koji podržavaju Vučića.

Kada je vest o dogovoru sa Sautemptonom objavljena, premijerka Srbije Ana Brnabić napala je Šolaka na Tviteru, tvrdeći da je deo „oligarhije“ bliske prethodnoj vlasti, a prorežimski tabloidi ga često satanizuju, tvrdeći da je zastupnik sive eminencije ili stranog uticaja, navodi Gardijan.

Skriveni, politički motiv iza ponude Telekoma

Šolak ističe da nema politički program, osim želje za poštenim izborima i da nema veze sa političkim strankama.

„Moji glavni prioriteti su moja porodica i golf, a onda tek biznis. Politike nema ni u prvih 100 mojih prioriteta. Politika me ne zanima. Postao sam politička ličnost samo zato što im nisam dozvolio da promene način na koji vodimo naše informativne kanale“, rekao je, dodajući da se United Grupa našla pod pritiskom na razne načine.

A tu su i prava za Premijer ligu. U prethodnom periodu, United Grupa je za njih plaćala 11 miliona evra godišnje. Kada je prošle godine došao trenutak da se ugovor obnovi, ponudila je 35 miliona evra godišnje u narednih šest godina, ali je to bio neznatan iznos u odnosu na ponudu Telekoma Srbije od, kako se smatra, 100 miliona evra po godini, podseća list.

„Ne mogu da proniknem u računicu po kojoj bi Telekom Srbija ostvario profit sa cenama koje su platili za Premijer ligu, za Uefa ligu“, kaže Šolak. Veruje da postoji skriveni, politički motiv. Telekom Srbija je porekao bilo kakve političke motive, ali drugi su skeptični, navodi Gardijan.

Šolak je naglasio da njegova odluka o kupovini Sautemptona nije bila povezana s gubitkom prava na prenos Premijer lige, ističući da je već neko vreme želeo da se uključi u elitni sport. „Porodica mi kaže da me dugo nisu videli tako srećnog i uzbuđenog zbog nekog poslovnog poduhvata, tako da pretpostavljam da je to dobra investicija“, zaključuje uz osmeh Šolak, navodi Gardijan.

Tržište u Srbiji čini samo 10 odsto prihoda Grupe, a jasno je da je situacija u njegovoj domovini razbesnela Šolaka, koji više ne putuje tamo iz straha za sopstvenu bezbednost, piše britanski list, koji je i citirao reči Florijana Bibera, profesora Univerziteta u Gracu, da je „mali broj ljudi koje napadaju kao njega“ i da je „manje-više državni neprijatelj broj jedan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari