Član naučne elite koja je menjala svet 1

Namera Saveza društava inženjera i tehničara Požarevca, jednog od organizatora izložbe, po rečima Milutina Stankovića, predsednika Saveza, jeste da se dragulju iz pravnog domena kada je reč o Danu državnosti poznatom i po prvom srpskom ustavu, približi dragulj iz domena nauke – Milutina Milankovića. Slavko Maksimović, predsednik Udruženja „Milutin Milanković“, predstavio je Milankovića kao člana velike trojke naučne elite našeg naroda koja je menjala svet. Izložbu je otvorio predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić, koji je rekao da Milutin Milanković pripada čitavom svetu a ne samo Srbiji.

– Milutin Milanković pripada čitavom svetu, jer je svojim naučnim dostignućima on čitav svet i zadužio. Nama je poslao poruku da iza velikih ljudi uvek stoji i veliki rad, želja za stalnim usavršavanjem i radoznalost. Impresivna je biografija Milutina Milankovića u kojoj se vidi da su njegova interesovanja bila i izazovi u građevinarstvu, ali i klima na susednim planetama, kao i mnoge stvari između. Svima njima je zajedničko to što su bile u službi otkrivanja tajni nauke i služenja čoveku i njegovim potrebama, rekao je Ilić.

Ovom postavkom obeležava se i Dan državnosti Srbije u Požarevcu. Izložba je postavljena do 6. marta, a ulaz je slobodan.