Čolović: Vučić nije protiv kosovskog mita 1Foto: Stanislav Milojković

Predsedniku Vučiću ne treba verovati da je protiv kosovskog mita, jer političari koji na mitski način govore o Kosovu nisu samo u opoziciji, već sede sa Vučićem, poput direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i ministara Nenada Popovića i Vladana Vukosavljevića.

Nisam primetio da se Vučić na njih ljuti – rekao je antropolog Ivan Čolović na jučerašnjoj tribini Hajnrih Bel Fondacije „Ko je kidnapovao dijalog između Kosova i Srbije“.

Tribina, održana u Kući ljudskih prava, organizovana je uz promociju novog izdanja publikacije „Perspectives“ regionalne kancelarije Hajnrih Bel Fondacije u Beogradu pod nazivom „Kosovo 1999-2019: Talačka kriza“.

Ivan Čolović, istoričarka Marijana Toma i politikološkinja Jelena Krstić razgovarali su o odnosima između Kosova i Srbije u kontekstu pitanja koja su i dalje nerešena 20 godina posle bombardovanja SRJ. Čolović je istakao da se nesposobnost srpske politike da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog problema zasniva na eksploataciji kosovskog mita.

– Kosovski mit je kidnapovao dijalog Srbije i Kosova. Mi smo i dalje taoci kosovskog mita, naglasio je Čolović.

Marijana Toma je istakla da se u Srbiji o ratu na Kosovu ne zna mnogo, da se o tom sukobu govori površno i iz prizme NATO intervencije. Ona je navela primer kako se u Srbiji ustalio termin „Milosrdni anđeo“ za NATO intervenciju, što je potpuno pogrešno. Naglasila je da se o žrtvama sukoba na Kosovu najmanje zna, da Srbija insistira samo na srpskim žrtvama, kao i da ne postoje čak ni zvanični podaci o stradalim Srbima od strane Oslobodilačke vojske Kosova i u NATO intervenciji.

Jelena Krstić je istakla da se rat na Kosovu potpuno prećutkuje u obrazovnom sistemu Srbije i da se svodi samo na NATO intervenciju, te da nema reči, na primer, o represiji Albanaca.

„Sličnosti obrazovnih sistema Srbije i Kosova je to utiskivanje nacionalnih programa u svest učenika. Mladi u Srbiji se programiraju da situacija u vezi sa Kosovom nije gotova, da se u budućnosti može promeniti“, navela je Krstić. Prema njenim rečima, u kosovskim udžbenicima se naglašava militarizacija, vojno insistiranje rešavanja kosovskog problema. Dodala je i to da je samoviktimizacija još jedna sličnost obrazovnih sistema Srbije i Kosova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Čolović: Vučić nije protiv kosovskog mita”

  1. Istoricari, ucili su skole koje su davale vrlo obrazovane ljude, neki od fakulteta bili su rangirani u svetu jednocifrenim brojem. Danas, istoricari ziveci proslost, u sadasnjosti pricaju o tragicnom uticaju komunizma. Svako drustvo imajuci svoje sisteme je i onakvo i ovakvo. Odredjuje uprava. Pricajuci o nemogucnosti predloga o buducnosti ubija se nada ljudi u bolje. A trebalo bi uvek kad novo prodje da bude uu konacnom nizu vec bolje. Drugi, zaljubljenici u srednji vek, pricaju o mitovima i zavetima kao da cemo od toga sutra praviti dorucak. Biblioteke, spomenici, muzeji. Razum, vredjanje inteligencije, drustvo je sutra. Sto ne dodje predlog da fragmenti proslosti sa sve losim bar u odnosu na ova dva veka ostanu u pobrojanim secanjima a da mi krenemo dalje. Nazio treba da zivi kroz sadasnjost rodjenih imenom, nekih i dedova svojim iste drzave, cije se bogatstvo uvecava radom, time pravi blagostanje i ponos zajednice, udubljuje kulturu i tvrd temelj za nazionalnost, znanje, gradnja infrastrukture sa savremenim svetom gde vec zivi daleko iznad polovine nasih poreklom sunarodnika. Nazio je i mir nadjen u saznanju u greskama proslosti. Nazio je zrelost. Nazio uvazava privatnost vera pa i onih religijskih ateista. Nazio ne vode stare seme pune svega i svacega. Nazio vodi sutrasnji dan. Sazrimo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.