Cvijanovi roditelji želeli da izbegnu medijsku eksploataciju tragedije 1Vladimir Cvijan Foto: FoNet/ Medija centar

Bivša supruga Vladimira Cvijana, nekadašnjeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije i narodnog poslanika Srpske napredne stranke, koji je preminuo u januaru 2018. godine, za njegovu smrt saznala je tek nedavno kada su mediji počeli opširno da izveštavaju o ovoj temi.

Ovaj podatak navodi se u dokumentima Bezbednosno-informativne agencije koje su juče, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dostavili beogradskom advokatu Ivanu Niniću.

U dokumentima, sa kojih je direktor BIA Bratislav Gašić skinuo oznaku tajnosti, ističe se da su pripadnici agencije, nakon što se u javnosti pojavila sumnja u zvaničnu verziju okolnosti smrti Vladimira Cvijana, u martu ove godine obavili niz aktivnosti i prikupljanja podataka.

Jedna od tih aktivnosti bio je i razgovor sa bivšom suprugom Vladimira Cvijana, čije je ime, zajedno sa nizom drugih podataka, zacrnjeno kako bi se zaštitila privatnost porodice.

Tokom razgovora, supruga Vladimira Cvijana je inspektore BIA obavestila da je on, prema njenim saznanjima, od 2014. godine živeo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oni su kontakt ostvarivali putem elektronske pošte, da bi u oktobru 2017. godine on došao u Beograd, kada su ostvarivali povremene kontakte.

On ju je tom prilikom obavestio da se razboleo (u dokumentu je naziv bolesti anonimiziran) zamolivši je da o tome ne obavesti njegove roditelje.

Bivša supruga Vladimira Cvijana je inspektorima navela da je on u tom periodu zdravstveno izgledao loše, kao i da je vidno smršao.

Ona je dodala je promenio imidž, puštajući bradu i kosu, kao i način odevanja, ističući da smatra da je to učinio kako ga ljudi ne bi prepoznavali na ulici.

Poslednji put je Cvijana videla 31. decembra 2017. godine, nakon čega nije imala nikakvih informacija o njemu.

Kada su mediji nedavno počeli da pišu da je preminuo, ona je pozvala Cvijanove roditelje kako bi ih umirila.

Oni su joj tom prilikom rekli da su bili upoznati sa činjenicom da je njihov sin preminuo 5. januara 2018. godine, ali da joj to nisu saopštavali kako bi ih zaštitili i kako bi izbegli medijsku eksploataciju tragedije koja ih je zadesila.

U dokumentu koji je načinjen povodom razgovora sa N.N. licem ističe se da je telo Vladimira Cvijana, po zahtevu porodice kremirano, kao i da je sahrani prisustvovala njegova sestra, kao i njegovi roditelji.

U istom dokumentu se ističe da je njihova odluka bila da o Cvijanovoj smrti ne obaveste njegovu bivšu suprugu i maloletnog sina, kao ni širu javnost.

U skladu sa tim nisu vest o njegovoj smrti objavljivali putem umrlica, niti su o tome nekoga obavestili.

U objavljenim dokumentima BIA otkriva se i da je Cvijanovo telo 5. januara 2018. godine pronašao radnik Jugoslovenskog rečnog brodarstva koji je policiju obavestio da se u blizini Ade Huje nalazi leš N.N. lica. Nakon dolaska policije, telo je izvučeno na obalu i izvršen je uviđaj. Telo je potom odvezeno sanitetskim vozilom.

Obdukcioni nalaz procureo iz tužilaštva

U objavljenim dokumentima BIA ističe se i da je radnik agencije obavio razgovor sa neimenovanim radnikom Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Upitavši ga o objavljenom obdukcionom izveštaju, koji su preneli pojedini mediji, radnik Instituta je istakao da tim primerkom, na kome se nalazi potpis i faksimil institucije, raspolaže samo tužilaštvo, pošto je u pitanju original. Kako je naveo, Institut arhivira samo kopiju izveštaja, na kojoj se ne nalazi potpis lekara i faksimil institucije. Podsetimo, obdukcioni izveštaj načinjen nakon smrti Vladimira Cvijana na društvenim mrežama objavio je Nemanja Šarović, lider pokreta „Ljubav, vera, nada“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Cvijanovi roditelji želeli da izbegnu medijsku eksploataciju tragedije”

 1. Ove tvrdnje treba i u naslovu staviti pod navodnike. Ili reci – navodno zeleli….itd
  Ovako ispada da iznosite nesporne cinjenice sta su roditelji i kada tacno znali ili nisu, kao i supruga. U tekstu je jasno da to ne tvrdite, nego prenosite tudja saopstenja i tumacenja.
  Dakle, naglasite o cemu je rec

  • Koji to roditelj „navodno“ zeli da izbegne medijsku eksploataciju svoje porodicne tragedije, posebno ovako brutalnu?

 2. I da Cvijanovog sina drže u uverenju da ga je otac zaboravio svih ovih godina?
  To je trauma za dete.
  Pričajte vi ti nekom drugom.

  • To tvrdi njegova zena, da od 2014-2017. nije video dete niti pitao za njega.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.