Da li i pod kojim uslovima legalizovati marihuanu u Srbiji? 1Foto: Pixabay/Wild0ne

Oko pitanja legalizacije marihuane u medicinske svrhe u Skupštini Srbije postoji relativna saglasnost – sve što doprinosi zdravlju i očuvanju života dopustivo je.

Mada, kako je istakla samostalna poslanica Ana Stevanović, poslanici nisu zainteresovani za ovu temu, većina onih koji su odgovorili na pitanja Danasa za rubriku „Šta kažu o…?“, izjasnili su se kao pristalice ove ideje.

„Moj kolega profesor Dušan Pavlović je i podneo predlog zakona koji bi ovo omogućio, ali nažalost, većina poslanika u parlamentu nije imala sluha za usvajanje“, istakla je Stevanović, najavivši da će, kao poslanica, nastaviti da se zalaže da ovaj predlog dođe na dnevni red.

Ideju su, bez zadrške, podržali i poslanik političke grupe „Slobodni poslanici“ Aleksandar Stevanović, koji je dodao da podržava konzumiranje ove supstance i u rekreativne svrhe, kao i poslanik Demokratske stranke Goran Ješić.

„Lekovi koji sadrže te sastojke se koriste širom Evrope, ne vidim razlog zašto ne bi i kod nas. To je isto kao kad dijabetičarima ne biste dali insulin“, kazao je Ješić.

Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Dragišić naglasio je činjenicu da su mnoge razvijene zemlje već uvele ovu praksu ili o njoj razmišljaju.

„Mislim da bi u Srbiji trebalo razmisliti o legalizaciji marihuane, ali o načinima na koje je treba legalizovati. Ne bi je trebalo legalizovati u svrhu zloupotrebe, ali u medicinske svrhe svakako da da“, naveo je Dragišić.

Ideju su, uprkos konzervativnim stavovima o drugim pitanjima, podržali i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski, poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, poslanik Socijalističke partije Srbije Josip Joška Broz, poslanica Nove Srbije Sanda Rašković Ivić, kao i poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović.

„Sve što u medicini doprinosi efikasnijem lečenju i preveniranju oboljenja država treba da stimuliše i pravno normira“, ukazao je Jovanović.

Komlenski je naglasio važnost strogih uslova i medicinskog nadzora pod kojim bi se ovo sprovodilo.

„Znači ne na način na koji se koriste suplementi u slobodnoj prodaji ili na takav nekakav sličan način gde bi to korišćene marihuane u medicinske svrhe svako od nas radio po sopstvenom nahođenju bez saglasnosti lekara“, rekao je Komlenski.

Poslanik SNS Ljubiša Stojmirović je naglasio da je protiv svih opijata, „ali ako je to zbilja u interesu zdralja, treba biti mudar i racionalan i odlučiti kako nalaže etika“, napomenuvši, ipak, da ga plaši moguća zloupotreba.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić takođe se izjasnio kao pristalica ove ideje, ali samo ukoliko se koristi u medicinske svrhe.

Stav da o ovom pitanju odluku treba da donese struka izneli su Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković, koji je istakao da se u ovu oblast ne razume, poslanica Dveri Marija Janjušević, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksik, kao i lider Nove stranke Zoran Živković.

„To je pitanje na koje treba da odgovore lekari, a ne političari, tako da smatram da je to pogrešno postavljeno pitanje. Ali nisam čuo da je iko od eksperata dosad dao dobar argument za“, poručio je Živković.

Kao protivnici legalizacije marihuane izjasnili su se poslanik LDP-a Žarko Korać, koji je istakao da marihuana nema nikakvu medicinsku vrednost, već da služi isključivo smirivanju pacijenata, što rade i lekovi, potom poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

„Protiv sam svakog oblika legalizacije opojnih droga, zato što su to sve koraci prema potpunoj legalizaciji droga koje su opšte zlo za čovečanstvo“, poručio je Zukorlić.

Poslanik Dveri Boško Obradović je, u objedinjenom odgovoru na sva postavljena pitanja, izrazio stav da „u Srbiji ima mnogo važnijih tema“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Da li i pod kojim uslovima legalizovati marihuanu u Srbiji?”

 1. Ovde nas primitivci šalju u zatvor zbog konzumiranja! Dokle nas vode primitivni, zatucani ljudi nema nam spasa bez obzira koja je tema. Civilizovane, napredne zemlje odavno su dekriminizovale korišćenje, nas šalju u zatvor i uništavaju nam porodice, živote! Jadni smo podanici nepismene kaste, Palma….Čovek je bio mali kada je svirao Bah, sve govori ko nas vodi

  • ženska osoba od osamdeset godina zbog bolova uzgajala za sebe!
   strpali je tri i po godine zabele?

 2. U svetu se marihuana vec uveliko koristi u medicinske svrhe. Cak i ona opojna se dobija na recept. Vec i vrapci znaju da, kao i svaki lek pomaze kod pojedinih bolesti. Meni je muka od demagoga koji su toboz zabrinuti zbog „opojnih droga“, ali piju, puse i ZMURE na to sto se u Srbiji bensedini prodaju na lopate. Ako mi posle izjave: „Poslanik Dveri Boško Obradović je, u objedinjenom odgovoru na sva postavljena pitanja, izrazio stav da „u Srbiji ima mnogo važnijih tema“. kaze da ovaj nije opasniji i od Vucka, ubicu se! Folirant i populista.

  • Ovim dripcima ne odgovara legalizacija jer ih finansiraju dileri. Zašto da se novac od prodaje marihuane sliva u budžet kada može u njihove šake? Elem, kao i sa svim ostalim. Ovde ni jedan posao više nije van sfere ličnog interesa.

 3. Nama obolelima od miltipleskleroze nije do vaše političke zajebancije. Te svoje ambicije isterujte na ulici ako imate muda.
  Svako ko hoće da pročita pronaći će kako je konoplja postala droga i zašto, zbog bolesnih američkih ambicija za velikom zaradom.
  Ulje od kanabisa je za nas spas a ostalim teškim bolesnicima sam kanabis olakšava život.
  Zašto im zabranjivati kad će ionako brzo umreti, ajde onda da im bar malo olakšamo.
  Ako niste spremni da pomognete nemojte ni odmagati mešanjem politike.
  Kažete Vučko, pa svi ovi su bili na vlati pre njega pa niko nije kurcem mrdnu osim što se bogatio.
  Bagra.

  • Draga Bosiljka, ovde se pitanje legalizacije kanabisa i njegovih produkata postavlja isključivo kao političko a ne kao humano. Naše društvo je do te mere obolelo da ne verujem da bi im bilo šta pomoglo da ozdrave. Ovde se samo smenjuje kurta i murta. Naši političari ali i zdravstveni radnici nikako da shvate da je neuporedivo korisnije legalizovati nego kriminalizovati. Oboleli će sigurmo nabaviti ulje ako mu trba ali zašto legalno po pristojnoj ceni kad može skupo na crno po višestruko većoj ceni. Čiji je to interes pojma nemam, mada nagađam.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.