Foto: EPA/Andrej Cukić

To je nezabeleženo – kaže za Danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, komentarišući izjavu Nikolića da je on „načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve“.

Dačić je nedavno javno pokazao dokument u kojem se vidi da je papa Franjo trebalo da poseti Srbiju u maju 2016, na poziv tadašnjeg predsednika Nikolića. Međutim, posetu je otkazao sam Nikolić, zbog, kako je rekao, stava SPC. Šef diplomatije ocenio je da je taj potez bio loš i štetan, i da bi dolazak pape bio u interesu Srbije.

– Ako već mora da pita Crkvu, što je nije pitao pre nego što je uputio poziv. Ovako smo ispali neozbiljni, a papa nije samo verski lider, već i šef države koja nije priznala Kosovo i koja nam je veoma važna u borbi za Kosovo. Papa je išao svuda oko nas, i te zemlje nisu ništa manje pravoslavne od naše. Išao je u neke od njih na poziv šefa države, a ne patrijarha – ističe Dačić. Prema njegovim rečima, on, kao šef diplomatije, nema pravo da pozove papu, „ali ako ga naša država već zove, i on odgovara da prihvata poziv, neodgovorno je da se tek onda konsultuje Crkva i otkazuje poseta“.

– Uostalom, ako Crkva vodi državu, šta će nam onda takav predsednik. Mi ćemo dopustiti da papa ode na Kosovo, a ne može da dođe u Srbiju. Posle ćemo da se žalimo ako Vatikan prizna Kosovo – upozorava Dačić.

Podsetimo, papa Franja je trebalo da poseti Srbiju 21. i 22. maja 2016. na poziv tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, koji je u poslednjem momentu otkazao dobrodošlicu rimokatoličkom poglavaru. Prema saznanjima našeg lista, koje nam je potvrdio i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, zvanično obrazloženje upućeno Svetoj stolici je da se poseta otkazuje zbog majskih izbora, a ne zbog negativnog stava SPC. Međutim, Nikolić tvrdi drugačije i za otkazivanje posete krivi papu.

– Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve. Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016, kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može da dođe bez saglasnosti SPC – rekao je Nikolić u intervjuu za Novosti. On je dodao da je u pozivu poglavaru Rimokatoličke crkve naveo da ga zove isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja. Nikolić je patrijarhu napisao pismo ističući zbog čega bi bilo dobro da papa poseti Srbiju, međutim, stav SPC po tom pitanju je bio i ostao negativan.

Diplomatski izvori Danasa ocenili su da je postupak Nikolića veliki međunarodni skandal i da poziv poglavaru Rimokatoličke crkve nije ni trebalo da bude upućen, s obzirom na opštepoznati stav SPC. Takođe, postavljaju pitanje zbog čega se ministri aktuelne vlade baš sada toliko zalažu za dolazak pape, kada se o tome godinama nije govorilo. Najčešće pominjan razlog je „udaranje kontre“ SPC, zbog kritičkog stava Crkve o načinu rešavanja kosovskog pitanja.