Daladje preuzima punu vlast 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Premijer Francuske, pored brojnih funkcija, ima pravo da raspusti Parlament u zakonski predviđenim slučajevima. Usled toga što je parlamentarna sestija zaključena, raspuštanjem Vlada dobija mogućnosti da preuzme izvesne mere protiv komunističkih poslanika, koji više neće imati poslanički imunitet. Time će poslanici komunističke stranke moći biti sprečeni u svom radu ako nastave da šire propagandu svoje stranke. U Parizu i u celoj Francuskoj počelo je smenjivanje komunističkih opštinskih uprava. Daladje preuzima punu vlast 2

Prema telefonskom izveštaju koji prenosi list Vreme, dramatična nedelja, koja je počela posetom grofa Ćana u ponedeljak, sutra dostiže vrhunac govorom kancelara Hitlera u Rajhstagu, koji trenutno boravi u Varšavi. Dok strani novinari pokušavaju da na svaki mogući način iz krugova bliskih vlasti saznaju šta će to firer reći, nemačka politička elita ostaje vrlo rezervisana.

Pretpostavlja se da će Hitler u svom govoru podneti konkretne predloge na koji način bi se prekinulo sadašnje stanje, ukoliko se u pogledu poljskog uređenja nađe osnovica. Najzastupljenije je mišljenje da će firer predložiti međunarodnu konferenciju, ali ne samo za pet sila, već opštu, u kojoj bi se pretresla sva pitanja vezana za evropske države i njihove granice.

Agencija Rajter iz Londona javlja da je turska vojna misija danas imala diskusiju sa predstavnicima britanskog ministarstva odbrane, nakon čega su bili gosti na ručku koji je bio priređen u njihovu čast u hotelu „Karlton“. Sutra će turska vojna misija uzeti učešća u banketu koji u njihuvu čast priređuje gradonačelnik Londona u opštinskoj palati.

List Vreme je preneo i jednu nesvakidašnju priču. Husenija Muftirević, siromašna muslimanka iz Novog Pazara, obolela je od teške bolesti. U lokalnoj bolnici se nisu smeli prihatiti operacije, uz reči da je možda neće moći izvesti ni u Beogradu, nego čak u Beču. Kad se vest o napretku bolesti proširila kasabom, njeni sugrađani su izvršili pritisak da se o opštinskom trošku mlada devojka pošalje u Beograd na lečenje. U prestonici Jugoslavije, ona je po prvi put u životu skinula feredžu. U urološkoj klinici, gde su joj hirirzi poklonili punu pažnju, maestralno je izvšena operacija, koja je među lekarima postala prava mala senzacija. Mislilo se da je sve dobro prošlo i da je još jedno ljudsko biće vratilo u život, ali je vest o skidanju jašmaka izletela iz bolničkog kruga i stigla do njenog muža u Uroševcu, koji joj je javio da nema potrebe da se vraća. Drugi aber je stigao do njenog oca koji više nije hteo da čuje za postojanje svoje ćerke Husenije. Jedino joj je majka ostala uz svoje dete. Po povratku kući, Husenija je rekla da joj je vraćen život, a da je izgubila i oca i muža. Za oca se nada da će joj i oprostiti, ali za muža ne veruje.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Daladje preuzima punu vlast 3List Pravda prenosi da je i Lenotija sklopila pakt sa Moskvom, ustupivši joj pomorske baze Libau i Vindau i nekoliko aerodroma na svojoj teritoriji. Pregovaranje o sporazumu je trajalo čitava četiri dana. Sa sovjetske strane su učestvovali Molotov, Staljin, Paćomkin i sovjetski ambasador u Rigi, Sotov, dok su sa letonske strane učestovali ministar spoljnih poslova Munters i letonski ambasador u Moskvi, Kosins.

U Vašingtonu se već više dana polemiše o pitanju da li postoji opasnost da neutralna zona oko američkog kontinenta uvuče Sjedinjene Američke Države u rat, koje sprovode nadzor nad svim vodama u širem pojasu zapadnog Atlantika.

Agencija DNB iz Moske javlja da je sovjetski komesar za vojsku Virišilov primio pre dva dana tuskog ministra inostranih poslova, koji je istog dana posetio i komesara za spoljnu politiku Mikojana. U Ankari su do danas demantovali vest da je njihov ministar inostranih dela uopšte otputovao u Moskvu.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.