Foto: BC

Za prvih nekoliko dana, pisao je Danas pre 20 godina, sedam zemalja uvelo je zabranu za jugoslovenske avione, što je zauizmalo centralna mesta na naslovnim stranama nekoliko dana. Prvog dana to su učinile Italija i Nemačka, potom Švedska, Danska, Holandija i Austrija, a trećeg dana i Francuska.

Prvi dan sprovođenja zabrane letanja avionima JAT putnici za Dizeldorf i Frankfurt putovali su preko Amsterdama, a oni koji su išli za Rim morali su idu preko skopskog aerodroma.

Fajnenšel Tajms pisao je tih dana 1998. da odluka EU da zabrani letove JAT-u u zemlje članice preti da se pretvori u farsu, jer njeno sprovođenje potkopavaju kako strane aviokompanije, takođe i evropske vlade.

Strane kompanije, pisao je naš list, prvih dana su sletale i poletale bez problema na beogradskom aerodromu, a direktor aerodroma Ljubomir Aćimović izjavio je da će ova zabrana značiti značajne gubitke za Beograd. On je istakao da će se na taj način smanjiti broj putnika za 30 do 40 odsto.

Drugi deo ove sedmice 1998. godine naslovnice Danasa više su bile posvećene odluci crnogorske vlade da zatvori granice za Kosovare koji su su želeli da izbegnu. Naslov je glasio „Policija iseljava izbeglice u Albaniju“, a nadležni su izjavljivali da je ta odluka bezbednosnog i istovremeno humanitarnog karaktera. „Svi su krajnje civilizovano prebačeni preko granice. Nećemo uptrebaljavati represiju prema civilima“, poručili su iz Podgorice.

Kosovo je veći deo ove godine bio glavna tema u medijima, pa i u Danasu, te je i mitropolit Amfilohije Radović u intervjuu našem listu tada govorio o tome rekavši da „vlast ne sluša glas crkve“.

Kada je reč o unutrašnjoj, odnosno partijskoj politici, tadašnji portparol SPS Ivica Dačić izjavio je tih dana povodom najavljenih kadrovskih promena u partiji da „ne želi da beži od funkcije“.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.