Danas (1999): Hag se "umešao" u istragu masakra u selu Račak 1Foto: S.K.

Izjavu jugoslovenskog ministra pravde da kosovska istraga Haškog tribunala „ne dolazi u obzir“ zamenik glavnog tužioca Greem Bluit nije uzeo za „konačno ne“ Beograda.

U Tužilaštvu su, kako je kazao, „optimisti da će diplomatske inicijative koje su u toku uroditi plodom“, odnosno da će vlasti u Beogradu, pod snažnim međunarodnim pritiskom, morati da dozvole pristup haških istražitelja Kosovu.

Izbeglicama sa ove teritorije tadašnji američki predsednik Bil Klinton odobrio je 25 miliona pomoći, što je, kako je pisao naš list, izazvalo zabunu u javnosti, podsećajući na falsifikovanje dokumenta Instituta za mir, predstavljenog kao teksta CIA-e, kojim je planirano plaćanje rušenja vlasti u Beogradu.

Studenti Filološkog fakulteta u Beogradu, povodom dana Svetog Save, okupili su se ispred zaključanih vrata fakulteta, noseći simbole Otpora Knez Mihailovom ulicom i trotoarom do Saborne crkve.

„Pre gotovo hiljadu godina jedan čovek nošen vizijom bolje budućnosti svoga naroda krenuo je širom Srbije da propoveda vrednosti koje su temelj našeg današnjeg obrazovanja kulture i religije. Srpski narod ga je zbog njegovih zasluga proglasio svojim svecem, da njegovo delo nikada ne bude zaboravljeno“, istakao je jedan od studenata.

Oni su se, u trenutku kada su njihovi „učitelji prognani za fakulteta, a nama studentima je onemogućeno da stičemo znanja“, pitali šta bi Sveti Sava danas uradio?

„Sigurno bi stao na stranu profesora i studenata, na stranu istine i pravde“, zaključili su.

Krajem januara 1999. desilo se i zasedanje Kontakt grupe povodom napete situacije na Kosovu, gde su velike sile „zaraćene Srbe i etničke Albance“ pozvale da, do 6. februara, pristupe mirovnim pregovorima.

Njihovo rešenje podržao je i NATO, a nekadašnji generalni sekretar ove alijanse Havijer Solana, istakao je da je ono što se dešava „prekretnica kosovske krize“.

„Tokom minule decenije, u Jugoslaviji smo videli da je veoma teško zaustaviti unutrašnje sukobe ako međunarodna zajednica nije voljna da primeni silu – i onda, još jednom, u bivšoj Jugoslaviji, dosežemo tu granicu. Na sastanku Kontakt grupe u Londonu biće pokrenuta važna inicijativa. Ta inicijativa će biti u potpunosti podržana vojnim potencijalom NATO. Spremni smo da stupimo u akciju, bude li potrebno. Strane moraju iskoristiti ovu budućnost. Vršićemo na njih snažan pritisak, sve dok to ne učine. NATO će neprekidno zasedati i bićemo spremni da preduzmemo manje mere“, kazao je Solana.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1999): Hag se "umešao" u istragu masakra u selu Račak 2