Dečiji naučni kamp od 4. do 14. februara u Beogradu 1Foto: Centar za promociju nauke

To je poludnevni program prilagođen deci od 9 do 15 godina, u prostorijama Kolegijum Hungarikuma, u Gračaničkoj ulici broj 14, u Beogradu.

Kroz program zimskog DNK, kako se navodi u saopštenju, deca će imati priliku da se svojim idejama uključe u rešavanje problema sa kojima se suočava društvo. Tokom četvorodnevnog programa učesnici kampa će se baviti važnim društvenim problemima, sagledati trenutnu sliku, razmisliti, ponuditi svoja kreativna rešenja i imati vremena da ih, uz podršku stručnjaka, realizuju. Svakog dana, deca će, korak po korak, praviti svoj prototip rešenja. Poslednjeg, petog dana, na Mejkers sajmu predstaviće svoje radove vršnjacima, roditeljima i gostima.

„Dečji naučni kamp (DNK) osmišljen je tako da se deca u društvu vršnjaka, u stimulativnom okruženju, na zanimljiv i interaktivan način upoznaju sa naukama i stručnjacima koji rade u ovim oblastima. Cilj kampa je da podstakne decu da razvijaju um otvoren za eksperimentisanje, greške, rizikovanje i inovaciju. Ove godine akcenat je stavljen na takozvanu mejker kulturu ili „kulturu pravljenja“ u vezi sa temama iz različitih oblasti nauke“, navodi se u saopštenju Centra za promociju nauke.
Pored sada već tradicionalnog beogradskog zimskog DNK, ove godine programu se priključuju još dva grada: Naučni klub u Šapcu pripremio je zimske radionice pod nazivom „Šabačke naučne zimske igrarije”, a u prostorijama Naučnog kluba Leskovac biće organizovan niz naučnopopularnih radionica iz raznih naučnih oblasti (engleski jezik, fizika, hemija, matematika, javni nastup, programiranje, likovna umetnost, robotika, kaligrafija, heraldika i muzika). Prijave se vrše elektronskim putem.