Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Pravda na današnji dan 1938. godine objavila je na Ženskoj strani tekst o deset zapovesti za darodavce sa naslovom „Gospođo, pazite kad dajete poklone“.

U tekstu se navodi da prilikom davanja poklona postoje izvesni propisi i red i da se ne može poklanjati ma šta i ma kako. List izdvaja deset pravila:

1. Siromašnoj rodbini ne treba davati raskošne poklone i one koje ne mogu upotrebiti. Praktičan poklon više vredi.

2. Neka poklon nikada ne liči na milostinju.

3. Pogrešno je verovanje da se poklonu ne pita za cenu. Ne treba preterano jeftine i proste poklone kupovati.

4. Bolje je jedan lep i dobar poklon nego tri rđava.

5. Nikada nije na odmet, niti neotmeno, ako se sa onim koga želimo da obdarimo, posavetujemo o samom poklonu. Ne treba pitati za cenu. Na taj način se ni jedna ni druga strana neće razočarati.

6. Treba paziti da se od prošle godine ista stvar ne poklanja ponova onome koji se želi obradovati.

7. Poklon nikada ne treba kupiti na veresiju.

8. Samo onaj može iskreno da se raduje dobivenom poklonu koji je već i sam osetio sve radosti poklanjanja.

9. Ne treba poklanjati nikada takvu stvar koja će darivanog koštati kasnije više novaca od samog poklona, na primer, gramofon za koji stalno mora kupovati ploče i igle.

10. Neka paket poklona nikada ne bude lepši od samog poklona (na primer kod čokolade, bonbona i tako dalje).

Na istoj strani je i tekst o tome da će dame nositi u julu čipku, til, nabore i laki organdi, a da se već javljaju i prvi vesnici jesenje mode. Kako se navodi, dominantna materija jeseni 1938. biće pamučni somot, a jesenja moda u boji parmezanske ljubičice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme istog dana donosi tekst o tome kako je strana štampa o trogodišnjici vlade Milana Stojadinovića. Prenose se izvodi iz rumunske i mađarske štampe, koje posvećuju opširne članke o uspesima jugoslovenske vlade.

„Pre tri godine, u času kad se mlad i pun snage jugoslovenski narod nalazio u punoj krizi nakon tragične smrti Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Knez Namesnik Pavle učinio je sreća izbor dajući vlast vladi g. Dr. Stojadinovića“, pisala je rumunska štampa.

Za Stojadinovića navode da je neobičnom energijom počeo konsolidovanje zemlje, a da je program sprovodio metodički, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu. Ističe se i da je rešio mnoga radnička pitanja u zemlji.

„Danas je Jugoslavija napredna i snažna, privredno moćna i lojalan saradnik na delu mira“, ističe strana štampa, a prenosi Vreme.

Među vestima iz sveta je i ta da Nemačka uvodi obaveznu službu radu. Naime, reč je o vremenski ograničenoj radnoj službi za sve ljude i žene svih zvanja. Svi radno sposobni dužni su, dakle, da vrše privremeni rad u u onome radnom mestu koje mu odredi biro za rad ili da se podvragvaju obuci u izvesnoj grani rada.

U ovom broju je i izveštaj sa teniskog turnira u Vimbldonu, odnosno da su jugoslovenski teniseri Punčec i Mitić među 16 igrača koji su ostali do finala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.