Detektovano 140 požara 1Foto: M. V.

Detaljnijim prikazom požari su registrovani na poljoprivrednim poljima gde vlasnici pale ostatke useva.

Kako je za za radio Boom 93 rekao Goran Đorđević, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu, vatrogasne jedinice imaju dosta intervencija na gašenju požara kao i u obilasku terena. Kako je istakao Đorđević, pripadnici odeljenja su od početka godine podneli oko 80 prijava protiv nesavesnih lica koja su palila vatru na otvorenom. Đorđević navodi i to da je ove godine požara manje nego prošle ali i dalje apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Takođe, prema njegovim rečima, problem predstavljalju i neuređene divlje deponije koje u poslednjem periodu takođe gore. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije te požare gase ali, dok se deponije ne urede i dalje će biti problema na njima. Kako dodaje Goran Đorđević najviše problema imali su na neuređenim deponijama u opštinama Kučevo, Veliko Gradište i Malo Crniće.

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu još jednom upućuje apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Zabranjeno je i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Za nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara predviđene su prekršajne kazne u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara za firme, za odgovornu osobu u firmi od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za građane u iznosu od 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.