Da li će potez biti uspešan? Zlatibor Lončar Foto: FoNet/Zoran Mrđa

On je već jednom bio u misiji da poboljša stanje u funkcionisanju ove regionalne zdravstvene ustanove pre nekoliko meseci.

– Očigledno da se situacija ne poboljšava. Poslednje je vreme da se rukovodstvo ZC okrene unapre|enju uslova za lečenje pacijenata, ali kolege u Vranju izgleda da više vole da se bave sami sobom zbog čega ispaštaju pacijenti. U ponedeljak dolazim i moraću pod hitno da rešavam aktuelnu situaciju. Ne želim da radim ništa tajno, ali ovoga puta stručnost mora da pobedi bilo kakvu politiku, precizirao je Dimitrijević, odbijajući da direktno odgovori na pitanje hoće li biti smene aktuelnog menadžmenta ove regionalne zdravstvene ustanove.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor ZC Vranje Dragan Veličković odbio je da odgovor na pitanje novinara Danasa da li oseća moralnu odgovornost pošto je i sam ginekolog, i da nakon smrti nero|enog deteta podnese ostavku.

– Ne želim da prejudiciram ničiju pojedinačnu odgovornost, ali niko neće biti amnestiran ukoliko zdravstveni inspektori iz Niša koji su u bolnici utvrde bilo čije propuste, rekao je Veličković podsećajući na mere koje su preduzete od strane rukovodstva ZC protiv vozača hitne pomoći kada je u saobraćajnoj nesreći stradao bolesnik, kao i zdravstvenog radnika koji je na poziv pacijenta odbio da pošalje ekipu na teren, zbog čega je došlo do smrti pacijentkinje. Veličković nije propustio priliku da uputi kritike na račun pojedinih medija, koji kako je rekao „među gra|anima svojim neproverenim natpisima pozivaju na linč zdravstvenih radnika i vre|aju njega lično“. Demantovao je i navode o „poremešenim međuljudskim odnosima lekara, bahatost i dolazak na posao pojedinaca u alkoholisanom stanju“, zamerajući novinarima „na zluradosti“. Račun ZC je odavno u blokadi, kao i račun Doma zdravlja, a ta dugovanja se od početka godine stalno uvećavaju.

Zdravković novi direktor ZC Vranje?

Načelnik dnevne Onkološke bolnice Kosta Zdravković mogao bi da bude novi direktor ZC Vranje ukoliko do|e do smene aktuelnog direktora. Prema ocenama pacijenata, dnevna Onkološka bolnica je primer „organizovanog i odgovornog pristupa prema najtežim pacijentima obolelim od raka“.