Đorđević: Više od 10 odsto žena u mirovnim misijama 1Foto: MOD

Ministar odbrane Zoran Đorđević, sa delegacijom Ministarstva odbrane, učestvuje u radu Konferencije o mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija koja se održava u Londonu.

Na konferenciji se razmatraju preduzete mere i napredak ostvaren na obezbeđenju dovoljnih kritičnih resursa za angažovanje u mirovnim operacijama, koje su države kontributori snaga najavile na Samitu šefova država o mirovnim operacijama UN održanom krajem septembra 2015. godine u sedištu UN. Pored toga, sagledavaju se načini za unapređenje mirovnih operacija UN i pitanja učešća žena u mirovnim operacijama.

Tokom Konferencije ministar odbrane sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Ervom Ladsuom i predstavio dosadašnji napredak Republike Srbije u oblasti razvoja nominovanih kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama, uključujući štabne oficire, sanitetski tim za evakuaciju vazdušnim putem i inžinjerijsku četu opšte namene.

Ministar Đorđević je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posebnu pažnju pridaju povećanju broja žena angažovanih u multinacionalnim operacijama. Od 332 trenutno angažovana pripadnika VS u multinacionalnim operacijama, 38 su žene, što je više od 11 odsto.

Takođe, imajući u vidu dugu tradiciju, kvalitet i mogućnosti, Srbija posebnu pažnju posvećuje angažovanju vojnomedicinskih kapaciteta u multinacionalnim operacijama, te je detaljno razmatrana ponuda UN za preuzimanje potpune odgovornosti i samoodrživosti bolnice nivoa 2 u mirovnoj operaciji UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA),  a posebno imajući u vidu finansijski aspekt.

MO i VS u tom angažovanju vide priliku da u potpunosti izgrade predmetnu sposobnost, da angažuju ljudstvo, glavnu opremu i obezbede samoodrživost na terenu, te je iz istih razloga ministar odbrane iskazao zainteresovanost za popunu visoke pozicije štabnog oficira u jednoj od tri komande sektora u MINUSCA.

U okviru panela „Unapređenje očuvanja mira – žene, mir i bezbednost“ ministar Đorđević je izneo rezultate ostvarene na polju poštovanja prava na jednakost, ravnopravno učešće i zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na učešće žena u multinacionalnim operacijama. Kao predsedavajući Političkog saveta Vlade za rodnu ravnopravnost i primenu Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir i bezbednost,  Đorđević je izneo spremnost Srbije da svoja iskustva i znanja u tom domenu deli sa drugima, a sve u cilju sveobuhvatnog unapređenja kapaciteta UN za očuvanje mira i bezbednosti u svetu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.