Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Šef banjalučkog dopisništva BN TV Željko Raljić potvrdio je da je Dodik jutros u banjalučkoj bolnici posetio Kovačevića, kome će zbog zbog povreda u jučerašnjem napadu biti urađena plastični zahvat na klinici za uho, grlo i nos.

„Hvala Dodiku na poseti, ali bićemo mu još zahvalniji kada prestane da proziva, preti i označava novinare kao neprijatelje RS, jer oni nisu odgovorni za stanje u RS“, rekao je Raljić i najavio da će „pokrenuti sve mehanizme pravne zaštite“, jer napadači na Kovačevića „moraju da budu otkriveni, a osim njih i oni koji su ih na to naveli“.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić poručio je kako se od policije očekuje da do kraja sedmice saopšti konkretne informacije o napadu na Kovačevića.

„Ovo je granica koja je pređena i ubuduće nećemo tolerisati takvo ponašanje. Vladimir Kovačević ne zna šta je pozadina napada, ali očekujemo od policije to da istraži. Pozivamo sve medije u BiH da sutra objave, da li baner, flajer ili video isečak sa natpisom ‘Stop nasilju na novinarima'“, naveo je Vukelić i uputio poziv kolegama da se solidarišu je je „ovakav ambijent za svaku osudu i nemoguće je raditi u ovakvim okolnostima“.

Predsednik Udruženja BH novinari Marko Divković podsetio je da je prebijanje Kovačevića 41. napad na novinare u ovoj godini, ocenivši kako to „liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija“ i da se novinarima se crtaju mete na čelu.

„Ovo je odavno prevršilo svaku meru, ovo je pokušaj ubistva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo sa metom na čelu. Pozivam kolege iz svih redakcija da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku dosta napada na novinare“, rekao je Divković, ocenivši da će novinari u BiH mnogima zasmetati jer se „izbori zahuktavaju“.

Novinar BN TV Vladimir Kovačević npadnut je u nedelju uveče u Banjaluci posle završetka protesta „Pravda za Davida“.