Dom JNA izgrađen je 1962. godine u stilu moderne, a duboko je povezan sa životom grada. Pored ostalog ovde su koncerte držali Indeksi, Bijelo dugme, održavane bioskopske predstave, šahovski turniri, bila je i kuglana…

Da bi ovaj objekat  dobio pravu namenu predviđeno je održavanje osam panel diskusija pod nazivom „Za dobro svih nas – Dom JNA“. Na prvom panelu Marko Gavrilović, arhitekta koji je sa 29 svojih kolega pokrenuo peticiju za očuvanje Doma JNA, ukazao je na velike mogućnosti koje objekat i sama lokacija pružaju, a građani su i glasali zašto bi mogao da posluži. Predlažu se razne radionice, pre svega da to bude dom omladine, a bilo je i predloga da se ovde useli gradska uprava.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da je ovo pravi način da se građani opredele za namenu Doma i da u lokalnim samoupravama gde je SNS na vlasti nema dijaloga i debate. Ovo je prilika da mladi izraze svoja interesovanja i vrednosti i u takmičenju za sadržaje svi su dobro došli. Iskustva iz svojih sredina preneli su i Natali Beljanski Popović, organizatorka festivala uličnih svirača u Novom Sadu, i Marko Aksentijević, predstavnik udruženja „Ministarstvo prostora“. Bilo je i predloga da ovde bude smešten Univerzitet, zapravo odeljenja nekih fakulteta, da se uradi „zelena fasada“ u okviru održivog razvoja, IT komuna, kreativni centar…

Igor Marsenić, član Gradskog veća, kao organizator panela, smatra da su građani najpozvaniji da u kvalitetnoj debati predlože i usvoje najbolja rešenja. On je ukazao na primer švedskog grada Norčepinga, gde je od 150.000 žitelja o sličnom poduhvatu svoje mišljenje dalo osam hiljada građana i to se u Švedskoj smatra validnom javnom debatom.

Za medije 32 miliona dinara

Za sufinansiranje medijskih projekata Grad Šabac iz budžeta izdvaja 32 miliona dinara. To je istovetan iznos kao i prošle godine, što govori o značajnim sredstvima koja se izdvajaju za medije. Uz to, Šabac je jedini grad koji za kulturu izdvaja sedam odsto iz budžeta. Konkurs je otvoren do 28. februara, a odluka o raspodeli sredstava doneće se najkasnije 90 dana od završetka konkursa. Dosad su u komisijama koje su razmatrale predloge bili eminentni predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja.

Povezani tekstovi