Ove godine se očekuje dolazak više od deset inostranih predstavnika – ističe Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

– Nagradni fond za višeboj iznosi više od dva miliona dinara, od čega pobedniku ide 625 hiljada dinara. Samom nagradom, definisali smo šta je kruna ove manifestacije. Fond nagrada za galopsku trku LJubičevo iznosi dva miliona dinara, milion ide pobedniku a za kasačku trku Knez Mihailo opredeljeno je osamsto hiljada, četiri stotina hiljada je za pobednika – naglašava Spasović. Gradonačelnik dodaje da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je pokrovitelj igara i predsednik Organizacionog odbora, doprineo realizaciji investicija u ergeli LJubičevo kao i podizanju igara na nacionalni nivo.

Defile će i ove godine biti jedinstven, te će i ovaj put biti određena jedna istorijska ličnost kao domaćin. Ovogodišnji domaćin igara biće general Ilija Gojković, požarevački pomorski general, koji je jedno vreme bio na čelu Konjičkog društva Knez Mihailo, a samo udruženje je, tokom jednog perioda, nosilo i njegovo ime.

Kako je Spasović rekao, ove godine za vreme LJKI Požarevac će ugostiti i decu sa Kosova i Metohije iz Velike Hoče, što će postati praksa i za ubuduće. Kad je u pitanju ulaganje u infrastrukturu, u toku je realizacija investicije vredne više od 70 miliona dinara. Sredstva je delom, oko 40 miliona, obezbedila Vlada Republike Srbije, ostatak se finansira iz gradskog budžeta. Trenutno se izvode građevinski radovi u dve velike sportske štale i manježu.

– Želimo da konjički sport u Požarevcu živi 365 dana. Ima dosta ljubitelja ovog sporta i ovih plemenitih životinja. Pored popločavanja uradiće se i LED rasveta i kandelabri. Grad Požarevac u septembru počinje izgradnju najvećeg samoodrživog lavirinta na Balkanu, a možda i šire. Rebalansom budžeta predvidećemo sredstva za sređivanje ne samo ergele LJubičevo, nego i naselja LJubičevo sa prirodnim lepotama koje okružuju ergelu, kao i LJubičin konak. Imamo nameru da novim projektom, za koji ćemo konkurs raspisati ove godine, uredimo ceo ovaj kraj. Ovo je jedno od najlepših mesta u gradu, oaza zelenila – naglašava Spasović.

Pored Ergele radiće se i na Hipodromu. Tokom ove godine predviđeni su radovi vrednosti od 10 do 12 miliona dinara. Grad Požarevac završava projekat adaptacije postojećeg i izgradnje novog dela Hipodroma na sadašnjoj lokaciji. Vrednost investicije biće više miliona evra. Radovi bi mogli da počnu tokom naredne godine.

– Požarevac će postati centar konjičkog sporta ne samo u Srbiji, već mnogo šire – zaključuje Spasović.

Nikola Šućur, marketing menadžer za domaće brendove Apatinske pivare, ističe da je ova kompanija prošle godine došla u Požarevac sa namerom da tu i ostane. Jelen pivo je i ove godine Požarevcu poklonilo koncerte Atomskog skloništa i Vlatka Stefanovskog. Od marketinških aktivnosti uključene su mnogobrojne promocije igara i nagradne igre kao i jedinstveno brendiranje piva sa nazivom Požarevac.

Vukašin Petković, predstavnik kompanije Bambi izrazio je zadovoljstvo što se ova kompanija priključila kao sponzor LJKI. On je rekao da je Bambi mlađa sestra igara, pošto oni postoje 51 godinu a igre 55. Petković dodaje da očekuje da će se saradnja nastaviti ubuduće na zadovoljstvo obe strane grada i kompanije Bambi.

Prateći program 55. LJubičevskih konjičkih igara otvoriće bend Atomsko sklonište koncertom u subotu, 25. avgusta od 23 sata. Ovaj rok spektakl svakako će imati i svoje predgrupe. Najpre, od 21 sat, na glavnom gradskom trgu, predstaviće se Divert grupa sastavljena od muzičara iz Požarevca i okoline, a nakon njih sviraće Ritam sex i ja, poznatiji kao tribute band, odnosno bend koji izvodi pesme Red hot čili pepersa.

Program na Trgu oslobođenja počinje 29. avgusta, koncertom Željka Vasića, dok je naredne večeri na trgu Vlatko Stefanovski. U petak, 31. avgusta, posle defilea, na programu je koncert Željka Joksimovića dok je subota rezervisana za Bistrik i Biljanu Krstić.

Veći broj parking mesta

JKP Parking servis Požarevac saopštilo je da 31. avgusta, prvog dana LJubičevskih konjičkih igara, neće naplaćivati parkiranje na otvorenim i zatvorenim parkiralištima, u periodu od 8 do 20 sati. Vozači se obaveštavaju da će parkirališta kod Centra za kulturu i Pošte biti zatvorena 31. avgusta, jer su predviđena za zvanice LJKI. Pored regularnih parkirališta, grad je obezbedio i alternativne parking prostore u periodu od 31. avgusta do 2. septembra, i to u školskim dvorištima OŠ Dositej Obradović, Ekonomsko-trgovinske škole, OŠ Kralj Aleksandar Prvi i Gimnazije, koja će biti otvorena od 16 sati, kao i parkirališta na periferiji grada – Sportski centar, Ulica Ilije Gojkovića – vašarište, Lučički put – buvlja pijaca, Moravska ulica (Vila Jelena, stočna pijaca, Hrastovača), Beogradski put (DIS, Tempo, MIP, PZP Požarevac i Bambi. Takođe, građani se obaveštavaju i o novom režimu saobraćaja za vreme održavanja LJKI. U petak, 31. avgusta, zbog održavanja defilea, od 16.30 sati biće zatvorene ulice Ilije Gojkovića, Lole Ribara, Trg Radomira Vujovića, Moše Pijade do ulice 15. oktobra, 15. oktobar, Takovska, Nemanjina i Moravska. One će se ponovo otvoriti za saobraćaj odmah po završetku defilea, osim ulica u strogom centru grada – Tabačka čaršija, Trg Oslobođenja, Lenjinova i Drinska do ulice 15. oktobra i ulice 15. oktobra, koja ostaje zatvorena do ponoći navedenog dana. U subotu, 1. septembra, od 12 sati do nedelje u 20 sati, zbog održavanja takmičarskog dela LJKI biće zatvorena ulica Ilije Gojkovića, u delu od ulice Industrijske do ulaza u Hipodrom.

Humani višebojci

U tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja se u Požarevcu svake godine organizuje pred LJubičevske konjičke igre, prikupljena je 81 jedinica krvi. Pozivu da učestvuju u ovoj akciji odazvalo se 107 građana, među kojima su bili i ljubičevski višebojci, koji se na LJKI bore za titulu viteza. Akciju je organizovao požarevački Crveni krst, za potrebe Opšte bolnice, u kojoj se leče pacijenti iz celog Braničevskog okruga. M. V.

Jedinstveni LJubičevski višeboj

Disciplina koja požarevačke Igre izdvaja od sličnih konjičkih manifestacija, jeste upravo jedinstveni LJubičevski višeboj. U ovom atraktivnom takmičenju hrabri vitezovi na konjima se nadmeću u pet tradicionalnih disciplina.

Gađanje topuzom – zadatak takmičara je da rastojanje od 50 metara pređu za najviše pet sekundi i izvrši gađanje topuzom u gong. Topuz se izbacuje zamahivanjem preko glave. Bočno rastojanje takmičara je tri metera.

Gađanje strelom – takmičari rastojanje od 58 metara prelaze za maksimalno vreme od 5,5 sekundi i gađaju u postavljenu metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći samo ako vrh strele dodirne i zabode se u metu.

Kurirsko jahanje – takmičari u što kraćem vremenu na rastojanju od 100 metra u odlasku i povratku predaju i primaju poruku. Obavezni su da se vrate na konju i sa kurirskom torbicom koja pri odlasku i povratku mora biti dijagonalno prebačena preko ramena.

Gađanje kopljem – takmičari su obavezi da u ovoj disciplini rastojanje od 50 metara pređu za najviše pet sekundi i gađaju u metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći ako vrh koplja ostavi trag ili se zabode u metu.

Seča sabljom – takmičar treba da pređe rastojanje od 68 metara za najviše sedam sekundi i izvrši skidanje figure glave sa postolja, seču duleka na postolju, probijanje mete prečnika 30 centimetara postavljene na tlu. Sablja se drži ispred tela, a seča se vrši odozgo.

U svakoj od disciplina takmičari osvajaju poene a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova.

Podsećanja radi, prošlogodišnji pobednik Višeboja je Marko Milenković iz Požarevca. Prethodne tri titule Marko je osvojio 2014, 2016. i 2017. godine a, kako sada kaže, ovog septembra planira da se okiti i četvrtom titulom. Pripreme su počele i svakodnevno trenira sa Nevalom, konjem sa kojim je osvojio sve tri titule. Fizička spremnost u svakom sportu pa i u ovom je jako bitna. Discipline u LJubičevskom višeboju veoma su teške te je neophodna koncentracija, spremnost i poslušan konj, kakav je upravo i Neval – ističe Marko.

Inače, prema propozicijama, ako Marko Milenković i ove jeseni ponovo pobedi, dobiće u trajno vlasništvo vitešku sablju i biće prvi u istoriji Igara kome je to pošlo za rukom, pošto bi imao tri uzastopne pobede.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za 55. LJubičevske konjičke igre u vreme održavanja finalnih nadmetanja, u nedelju 2. septembra, nalaze se u prodaji. Cena ulaznica je 300 dinara za stajanje na tribinama A i B, dok je za centralnu tribinu na Hipodromu cena 1.000 dinara.

U subotu 1. septembra, kada su na programu polufinalna nadmetanja u LJubičevskom višeboju, preskakanju prepona kao i konjičke trke ulaz je besplatan.

Ulaznice mogu se kupiti u Informativnom centru Turističke organizacije grada Požarevca.

Prilog je deo projekta “Ljubičevo, ‘Živanović’ i Viminacijum – brendovi za ponos” koji se sufinasira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.