Domaćin igara požarevački pomorski general Ilija Gojković

Ljubičevske konjičke igre, 55. put, od 31. avgusta do 2. septembra

Ostavite komentar


  1. Домаћин игара на свечаном дефилеу 55 Љубичевске игре је био пожаревачки поморски Генерал Илија Гојковић кога је тумачио Иван Вучковић познат по улози Попа Ђорђа у серији „Село гори а баба се чешља“.
    Илија Гојковић је био српски генерал војни министар у влади Краљевине Србије.
    Учествовао је као добровољац у српско-турском рату 1877-78, командовао батаљоном, постао генерал и министар војни (март 1910 – фебруар 1911).
    У балканским ратовима 1912-13 је био командант Моравске дивизије I позива, која се истакла у кумановској, битољској и брегалничкој бици.
    У првом светском рату је био командант Тимочке восјке, која је успешно бранила границе Србије од напада 1. бугарске армије, а истакла се у борбама код Качаника.
    Након повлачења, због болести пребачен је на лечење у Француску. У повратку из Француске на солунски фронт брод је торпедован у близиини Сицилије. Пошто је Гојковић одбио да се преда, убијен је у чамцу за спасавање и потонуо у Средоземном мору.
    Лик Генерала Илије Гојковића тумачио је Иван Вучковић познат по улози Попа Ђорђа у серији „Село гори а баба се чешља“.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.